
Αν και τα προϊόντα «χωρίς γλουτένη» συνδέονται συχνά με υγιεινή διατροφή και καλύτερη φυσική κατάσταση, μια νέα μελέτη φέρνει δυσάρεστες αποκαλύψεις.
Αναλύοντας 39 προϊόντα χωρίς γλουτένη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά συχνά περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης, θερμίδων και λιγότερη πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα με γλουτένη.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, αμφισβητεί την πεποίθηση ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ιδανικά για τον έλεγχο του βάρους.
Η μελέτη έδειξε ότι το 81% των ατόμων που ακολούθησαν διατροφή χωρίς γλουτένη παρουσίασαν αύξηση βάρους.
Εκτός από τη θερμιδική αύξηση, αυτά τα προϊόντα συχνά στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ η παραγωγή τους μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση συμπληρωμάτων για να καλυφθούν οι ελλείψεις.
Ο Sachin Rustgi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Clemson, επισημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά συχνά δεν περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή βρώμη, δημητριακά που προσφέρουν αραβινοξυλάνη, μια φυτική ίνα που ενισχύει την εντερική υγεία και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
Επομένως, οι ειδικοί συνιστούν τη διατροφή χωρίς γλουτένη μόνο για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, παρά το γεγονός ότι περίπου το 25% των Αμερικανών επιλέγουν τέτοια προϊόντα, ενώ μόνο το 1% πάσχει από κοιλιοκάκη.