Ο λίγος ή κακός ύπνος είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για πολλούς από εμάς και οι επιπτώσεις του δυστυχώς δεν περιορίζονται στην κούραση, τη νευρικότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης την επόμενη ημέρα.
Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνουεπιβαρύνουν σημαντικά την υγεία και συνδέονται με ποικίλες αρνητικές εκβάσεις, όπως για παράδειγμα η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου είναι η διατροφή και ιδιαίτερα το βραδινό γεύμα. Αν τρώτε πολύ αργά το βράδυ, δηλαδή λίγη ώρα πριν πέσετε για ύπνο, ή δεν επιλέγετε τις σωστές τροφές, είναι πολύ πιθανό να πιάσετε τον εαυτό σας να στριφογυρνά μάταια στο κρεβάτι σε αναζήτηση λίγης ξεκούρασης.
Καλό είναι να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας δύο με τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε, συνιστά ο Μάικλ Γκράντερ, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Ύπνο και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ώστε να αποφύγετε τη δυσπεψία και τις καούρες. Αν ταλαιπωρείστε από νυχτερινές λιγούρες, προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ που δεν ξεπερνά τις 150 θερμίδες, όπως ένα μικρό μπολ δημητριακά.
Μερικές ακόμη καλές επιλογές για βραδινό είναι αυτές που θα δείτε παρακάτω.
1. Τσένταρ
Το γευστικό τσένταρ είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει μελατονίνη, την επονομαζόμενη «ορμόνη του ύπνου», η οποία προωθεί τη χαλάρωση. Τέσσερα κυβάκια τσένταρ (σε μέγεθος περίπου όσο ένα ζάρι) είναι μια καλή μερίδα ως βραδινό σνακ.
2. Χυμός κεράσι
Μπορεί το γάλα και το χαμομήλι να είναι δύο δημοφιλή «ποτά» πριν τον ύπνο, φαίνεται όμως ότι ακόμη πιο αποτελεσματικός είναι ο χυμός κεράσι. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, ο χυμός των κερασιών Montmorency (ποικιλία ξινών κερασιών που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κοιλάδα της Γαλλίας), ο χυμός από τα συγκεκριμένα κεράσια διευκολύνει τον ύπνο, καθώς αποτελεί φυσική πηγή μελατονίνης.
3. Ρύζι γιασεμιού
Μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άντρες που κατανάλωναν ρύζι γιασεμιού με συνοδευτικό μια μικρή μερίδα λαχανικών περίπου τέσσερις ώρες πριν κοιμηθούν κατάφερναν να κοιμηθούν στον μισό χρόνο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν απλό λευκό ρύζι με λαχανικά.
4. Λαχανίδες
Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο βοηθά ώστε η τρυπτοφάνη να μετατραπεί σε μελατονίνη.
5. Μαύρα καρύδια
Σε σύγκριση με τα κοινά καρύδια, τα λιγότερο συνηθισμένα μαύρα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα τρυπτοφάνης.