Τρίτη 02 Ιουλίου 2024 -

Η Γαλλία θέλει να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη



Η Γαλλία θέλει να γίνει η επόμενη υπερδύναμη τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Προ ολίγων ημερών, στο συνέδριο Viva Technology στο Παρίσι μονοπώλησαν οι συζητήσεις σχετικά με το πόσο μακριά έχει φτάσει η χώρα για να γίνει ηγέτιδα στην ΑΙ.

Τα βλέμματα όλων, στο συνέδριο τεχνολογίας, συγκέντρωσε η «H», που προηγουμένως ονομαζόταν «Holistic», η γαλλική εταιρεία που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 220 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο αρχικής χρηματοδότησης, από κολοσσούς του κλάδου όπως ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon, αλλά και επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γαλλία προσέλκυσε σωρεία νέων ιδιωτικών επενδύσεων, με κυριότερη τη δέσμευση της Microsoft για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην ευρωπαϊκή χώρα.

Οι γαλλικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προσθέτουν βαριά ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας στους καταλόγους των μετόχων τους. «Η Γαλλία είναι ηγέτιδα στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λε Μερ, στο CNBC κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Viva Tech.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, ενώ η Γαλλία έχει μια χείρα βοηθείας από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, «θέλουμε να έχουμε τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργείται και αναπτύσσεται στη Γαλλία».

Η Γαλλία διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενώντας βασικές εγκαταστάσεις όπως το ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook από τη Meta και τον ερευνητικό κόμβο τεχνητής νοημοσύνης της Google στο Παρίσι, καθώς και κορυφαία πανεπιστήμια, όπως αναφέρει το CNCB.