Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Ποια χαρτιά είναι τοξικά και τα ακουμπάτε κάθε μέρα



Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφυγή από την χημική ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για στην κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών, όπως και για την επίστρωση του εσωτερικού των κουτιών αλουμινίου.

Μια μελέτη από το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η BPA υπάρχει επίσης σε μια ευρεία ποικιλία χάρτινων προϊόντων, όπως χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, εισιτήρια, συσκευασίες τροφίμων, εφημερίδες και το χαρτί του εκτυπωτή.

“Οι συγκεντρώσεις της ΒΡΑ είναι πολύ υψηλές για τα προϊόντα χαρτιού”, λέει χαρακτηριστικά ο επικεφλαής ερευνητής δρ Kurunthachalam Kannan, ο οποίος έλεγξε μαζί με τους συνεργάτες του περισσότερα από 200 δείγματα χαρτιού από 15 διαφορετικούς τύπους προϊόντων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίπεδα BPA σε διάφορα χάρτινα είδη που ήταν από 100 μέχρι και 1.000.000 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά που έχουν ανιχνευθεί σε κονσέρβες και συσκευασμένα τρόφιμα.

Η έρευνα για τα τοξικά χαρτιά που μπορεί να χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι επειδή μόνο ένα μικρό μέρος της απορροφάται από το δέρμα, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πολύ λιγότερη ποσότητα ΒΡΑ από τον καθημερινό χειρισμό προϊόντων χαρτιού από ό,τι από τη διατροφή τους.

Αλλά αυτά τα μικρά ποσά μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά συσσωρευτικά για ανθρώπους που έρχονται σε πολύ συχνή επαφή με τοξικά χαρτιά, όπως οι ταμίες ή άλλα επαγγέλματα όπου ο χειρισμός χαρτιών με BPA είναι αναπόσπαστο μέρος της εργασίας.

Επίσης, ακόμα και στην απλή καθημερινότητά τους, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα είδος χαρτιού με μεγάλη συχνότητα: το χαρτί της τουαλέτας! Υπάρχουν πολλές μετρήσεις από χαρτιά τουαλέτας, ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από ανακυκλωμένο χαρτί, που δείχνουν ότι η ποσότητα ΒΡΑ είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τοξικά χαρτιά από... ανακύκλωση!

Πώς φτάνει η BPA στο χαρτί; Κυρίως μέσω της ανακύκλωσης, λένε οι ερευνητές. Μια λεπτή επίστρωση σκόνης από BPA χρησιμοποιείται σε ορισμένα είδη θερμοευαίσθητου χαρτιού, όπως αυτό της ταμειακής μηχανής, ή αυτό στα εισιτήρια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το θερμικό χαρτί που πετιέται κάθε χρόνο παγκοσμίως, συνεισφέρει περίπου 33,5 τόνους BPA στο περιβάλλον ετησίως. Περίπου το 30% του θερμικού αυτού χαρτιού, όμως, καταλήγει στην ανακύκλωση, εισάγοντας την BPA σε πολλά διαφορετικά είδη χάρτινων αντικειμένων, όπως και τα χαρτιά υγείας.

Αυτό είναι ανησυχητικό, λένε οι ερευνητές, επειδή η BPA είναι χημικά παρόμοια με την ορμόνη οιστρογόνο. Έχει συνδεθεί με προβλήματα με την αναπαραγωγή και την σεξουαλική ανάπτυξη, με τη συμπεριφορά και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα μικρά παιδιά, καθώς και με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ειδικοί λένε ότι τέτοιες μελέτες είναι ενδεικτικές, αλλά όχι πειστικές. Και επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την BPA στο χαρτί.