Ο οφθαλμίατρος Παν Φέι, που ζει και εργάζεται στην ανατολική παραθαλάσσια επαρχία της Κίνας Τσετσιάνγκ, πήρε μία απόφαση που μάλλον ενόχλησε την γυναίκα του. Ακύρωσε όλα τα ιδιαίτερα μαθήματα που θα παρακολουθούσε η κόρη τους στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Αναγκάσθηκε να πάρει αυτήν την απόφαση μετά τον έλεγχο όρασης που έκανε στην κόρη του τον περασμένο Ιούνιο, όπου η μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού εμφάνισε σημάδια μυωπίας. Σε σύγκριση με άλλα παιδιά, η κόρη του Παν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει προβλήματα όρασης καθώς και οι δύο γονείς της έχουν μυωπία και είναι πολύ πιθανόν να την κληρονομήσει.
Η μυωπία είναι η αδυναμία να δεις καθαρά αντικείμενα που βρίσκονται μακρυά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί γονείς στην Κίνα όπως ο Παν ανησυχούν από τα προβλήματα όρασης που εμφανίζουν τα παιδιά τους, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο ιδιαίτερα φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα, στον υπερβολικό χρόνο που περνάνε μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή, αλλά και στην έλλειψη υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων. Όπως εξηγεί μία μητέρα, ένα στα τέσσερα παιδιά στην τάξη του γιου της φοράει γυαλιά ενώ στο τέλος κάθε εξαμήνου η όρασή του έχει χειροτερέψει.
Μέχρι και 3.000 άτομα την ημέρα (!) μπορεί να εξετάσει ένας οφθαλμίατρος
Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες γονείς με τα παιδιά τους κατακλύζουν τις οφθαλμολογικές κλινικές των νοσοκομείων. Τις ημέρες αυτές ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει ακόμα και 3.000 άτομα εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά.
Τον περασμένο Αύγουστο η Κίνα εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα για να περιορίσει την αύξηση των περιπτώσεων μυωπίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.
Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης εκφυλιστικών οφθαλμικών προβλημάτων αντικατοπτρίζει μια τάση στα παιδιά σε πολλές χώρες καθώς διαβάζουν πάρα πολύ για το σχολείο, ενώ είναι κολλημένα όλη την ώρα στην οθόνη του υπολογιστή και των smartphone.
Ομως και τα σχολεία ανέλαβαν δράση. Συμπεριέλαβαν υποχρεωτικά μαθήματα αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως μπάσκετ, τρέξιμο, τένις έως και ταεκβοντό σε μία προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» οι μαθητές από τα θρανία και τις οθόνες. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αυτές τις πρωτοβουλίες με εκατ. γιουάν, προσέλαβαν επιπλέον καθηγητές φυσικής και νοίκιασαν μεγάλους αθλητικούς χώρους εκτός των σχολικών κτιρίων.