Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Στο εδώλιο ο Λιακουνάκος και άλλοι 16 για την προμήθεια του συστήματος Sonak



Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, καθώς και σε 16 ακόμη πρόσωπα, προκειμένου να λογοδοτήσουν για κακουργηματικού τύπου κατηγορίες που αφορούν στην προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό Ξηράς.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορούμενος ότι έδινε μίζες εκατοντάδων εκατ. ευρώ, για να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα αξίας εκατ. εκατομμυρίων ευρώ. 

Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του, όταν διαπίστωσαν ότι από εταιρεία ιδιοκτησίας του διακινήθηκαν περίπου δύο εκατ. ευρώ προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του προφυλακισμένου για μίζες Ακη Τσοχατζόπουλου.

Για την υπόθεση αυτή, ο επιχειρηματίας έχει αποφυλακιστεί, με την υποχρέωση όμως να φοράει το γνωστό... βραχιολάκι, ώστε να βρίσκεται σε ακτίνα εντοπισμού από τις αστυνομικές αρχές.

Τώρα, ωστόσο, ο Θ. Λιακουνάκος οδηγείται σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με 16 ακόμη πρόσωπα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με την προμήθεια των Sonak.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1142/2016) εκτός από τον επιχειρηματία που μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, σε δίκη παραπέμπονται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία παραπέμπονται να δικαστούν με το ίδιο βούλευμα ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Όλοι τους εμφανίζονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπήρξε σημαντική.

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Με το ίδιο βούλευμα το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχών του ΥΠΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέα εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, προς το συμβούλιο, με το οποίο ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα. Το συμβούλιο Εφετών είχε σύμφωνη γνώμη, παύοντας όμως οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη λόγω θανάτου και έτσι 17 πρόσωπα θα οδηγηθούν στο ποινικό ακροατήριο.