Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων (GLF-Greek Facility Loan) πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο.
Με βάση το παρόν πλάνο, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή ενός ποσού της τάξης των 7,93 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν τόσο για το 2025 και το 2026, κάτι που έχει εκφραστεί και επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση.
Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το δημόσιο χρέος
Πάντως, η θετική συνθήκη που υπάρχει στις αγορές για τη χώρα μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και αντίστοιχη κίνηση τόσο το 2027 (ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα επικρατούν) όσο και τα επόμενα χρόνια από αυτό, σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ. Άλλωστε, τη δεδομένη στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συναγωνίζονται εκείνες και των γαλλικών, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να «ισοφαρίσει» το ιταλικό στο τέλος του 2028, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.
Το ελληνικό δημόσιο έχει συμφωνήσει με τον EFSF και τον ESM ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου το 1/3 του «μαξιλαριού» (40-45 δισ. ευρώ αυτό το διάστημα),
Σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο έχει συμφωνήσει με τον EFSF και τον ESM ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου το 1/3 του «μαξιλαριού» (40-45 δισ. ευρώ αυτό το διάστημα), ούτως ώστε κάθε χρόνο από τους επόμενους να πραγματοποιείται αποπληρωμή του χρέους του επίσημου τομέα, ήτοι των διμερών δανείων.
Αυτό θα συμβεί φέτος για πρώτη φορά. Θα χρησιμοποιηθούν 5 δισ. ευρώ από αυτόν τον λογαριασμό ταμειακού αποθέματος ασφαλείας. Από εκεί και πέρα, η εκτίμηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί και από το 2027 και μετά, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν.
Οι κινήσεις του Δεκεμβρίου που θα «ελαφρύνουν» το Δημόσιο Χρέος
Αναφορικά με την τρέχουσα πρόωρη αποπληρωμή, αφορά μια τριπλή δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (7,93 δισ. ευρώ) από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα κατά την έναρξη του πρώτου Μνημονίου απευθείας από τις χώρες της ευρωζώνης.
Η εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ είναι ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν όλες οι τυπικές εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή της δόσης αυτής αλλά και η ταυτόχρονη χρήση του «σκληρού μαξιλαριού» των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM, ο οποίος έδωσε αυτές τις ημέρες και το «πράσινο φως». Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τόκους μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Για την αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί τον Δεκέμβριο για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιλάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει η αποπληρωμή των 8 δισ. ευρώ, θα είναι η 4η πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Κι αυτό γιατί έχουν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2019 (2,7 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ), τον Μάρτιο του 2021 η πρόωρη αποπληρωμή 2,65 δισ. ευρώ (για το 2023 μαζί με την πλήρη πρόωρη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησε μια ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος
Θετική απέναντι στην πορεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος στέκεται και η Κομισιόν. Στην τελευταία της έκθεση τονίζεται ότι, αν και παραμένει υψηλό (163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023), αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει το 146,8% του ΑΕΠ έως το 2025 και να παραμείνει σε πτωτική τροχιά λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
H Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν
Σημειώνει ότι το 2024, τρεις κύριοι οίκοι αξιολόγησης (DBRS Moody’s, S&P) έβαλαν την Ελλάδα σε θετική προοπτική. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Επιτροπής, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνεται να είναι υψηλοί λόγω του ακόμα υψηλού λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Τέλος η Κομισιόν σημειώνει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε εκ νέου πρόωρη αποπληρωμή τριπλής δόσης του δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF).
Οι «έξοδοι» στις αγορές το 2025
Σχετικά με τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με εφέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024.
Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα καλύψει με μακροχρόνιο δανεισμό τα 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να είναι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν άλλα 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ.
Με μακροπρόθεσμο δανεισμό και τα υψηλά διαθέσιμα του Δημοσίου σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους η ελληνική κυβέρνηση
Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν και τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
οτ