Το Μεταξοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε, με την εορταστική περίοδο να προσφέρει την ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του.
Αν αναζητάτε έναν ήσυχο προορισμό για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, κοντά στη φύση και μακριά από τη φασαρία της πόλης και τους γρήγορους ρυθμούς της, το Μεταξοχώρι είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.
Ο παραδοσιακός οικισμός του Μεταξοχωρίου, που ανήκει στον δήμο Αγιάς, βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τη Λάρισα, στους πρόποδες του Κισσάβου και πλησιάζει το Μαυροβούνι.
Η ονομασία του χωριού έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των χρόνων. Στο παρελθόν ονομαζόταν Ρέτσιανη, το 1927 μετονομάστηκε σε Μελίσσι και το 1929 απέκτησε το όνομα Μεταξοχώρι, που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Εξόρμηση στο Μεταξοχώρι
Τα κτίρια του χωριού είναι εντυπωσιακά, με ένα από τα πιο διάσημα αρχοντικά στην περιοχή της Αγιάς να ξεχωρίζει. Πριν κατευθυνθείτε προς το Μεταξοχώρι, αξίζει να επισκεφτείτε το αρχοντικό του Ελβετού ευγενή Φάβρ, ο οποίος έζησε στο χωριό με τη γυναίκα του τον 19ο αιώνα. Με λίγη έρευνα, θα ανακαλύψετε επίσης το αρχοντικό Βατζιά, καθώς και το αρχοντικό Τζήμερου, όπου πραγματοποιούνταν η παραγωγή σπόρου μεταξιού.
Εκτός από τα γραφικά σοκάκια και την ηρεμία μακριά από τη φασαρία της πόλης, το Μεταξοχώρι φιλοξενεί πολλά εντυπωσιακά αρχοντικά που αξίζει να επισκεφτείτε. Παρά το γεγονός ότι το χωριό παρέμενε έρημο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες αγόρασαν σπίτια εκεί και έδωσαν ξανά ζωή στον τόπο.
Περίπατος στη φύση
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το Μεταξοχώρι φημίζεται για την παραγωγή μεταξιού και την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Σήμερα, όμως, στα περιβόλια της περιοχής, εκτός από το μετάξι, θα βρείτε φουντουκιές, κερασιές και μηλιές.
Η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, τόσο στα γραφικά σοκάκια του χωριού, τις πλατείες και τα αρχοντικά, όσο και γύρω από τις εκκλησίες και τις ξακουστές πέτρινες καμάρες.
Αξίζει να δείτε από κοντά το δέντρο-βράχο του Κοσμά του Αιτωλού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε το Μεταξοχώρι το 1765 και δίδαξε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το δέντρο, στη θέση «Κεραμίδι». Εκεί, ανάμεσα στους βράχους, έχει φυτρώσει το δέντρο «Γκαβτζιά».
Πού να φάτε στο Μεταξοχώρι
Για καφέ στο «κουκούλι»
Το «Koukouli» είναι το στέκι του χωριού, στην πλατεία, όπου θα απολαύσετε τον ζεστό καφέ σας, μαζί με ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού ή κάποια λιχουδιά που θα βρείτε στον κατάλογο.
Για φαγητό στην Ταβέρνα Κεραμίδι
Στην ταβέρνα «Κεραμίδι» θα βρείτε παραδοσιακά πιάτα, ψητά και γεύσεις που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν ενώ σε συνδυασμό με την «ζεστή» ατμόσφαιρα του χώρου, μέσα υπάρχει τζάκι που θα σας κρατήσει ζεστούς και έξω θα βρεθείτε στη μέση του καταπράσινου τοπίου, με τον καταρράχτη μπροστά σας, θα έχετε την ιδανική εμπειρία.