Το ΠαΣοΚ μεγαλώνει δημοσκοπικά και πλέον είναι αξιωματική αντιπολίτευση με ό,τι σημαίνει αυτό. Στα Αριστερά του το όμορο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μία δύσκολη φάση, προσθέτοντας ακόμη μία διάσπαση. Από την πρόσφατη αυτή διάσπαση άλλος ένας πολιτικός φορέας υπό τον Στέφανο Κασελάκη αναδύεται.
Αυτές οι αναταράξεις δημιουργούν συνθήκες μετακίνησης για κάποιους βουλευτές που επιθυμούν μία σταθερή κομματική «στέγη» και δεν εκφράζονται με τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο είναι ξεκάθαροι πως δεν θα ενταχθεί στο κόμμα κανένα πρόσωπο που έχει πληγώσει στο παρελθόν την παράταξη και πως όλες οι κινήσεις, όπως και ενδεχόμενες συνεργασίες, θα γίνουν στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο.
Αυτοί που επιλέγουν Κασσελάκη
Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης εντάχθηκαν κιόλας στο Κίνημα Δημοκρατίας μετά την πρόσφατη ιδρυτική διακήρυξή του. Προς τον Ταύρο εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί εν τέλει και ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας που ανεξαρτητοποιήθηκε την Πέμπτη, αλλά κράτησε την έδρα του.
Η Λινού έκλεισε το μάτι στο ΠαΣοΚ
Υπάρχουν όμως κι άλλοι βουλευτές που ρίχνουν κλεφτές ματιές προς το ΠαΣοΚ που για την ώρα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της κεντροαριστεράς.
Η Αθηνά Λινού είναι «ξένο σώμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Διεγράφη με εντολή του Στέφανου Κασσελάκη στις 28 Αυγούστου και βρίσκεται σε ανοικτή διαμάχη με τον Παύλο Πολάκη, στον οποίο έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Η κα. Λινού στο παρελθόν είχε πολιτευτεί με το ΠαΣοΚ, συγκεκριμένα ήταν υποψήφια στη Β’ Αθήνας το 2009, ενώ το 2023 αξίζει να σημειωθεί πως ούσα υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 25.500 σταυρούς προτίμησης τερματίζοντας πρώτη στη σχετική κατάταξη.
Πρόσφατα σε ραδιοφωνική της παρέμβαση φλέρταρε με τη Χαριλάου Τρικούπη. «Γενικά το ΠαΣοΚ έχει σοβαρούς ανθρώπους και βέβαια ο κ. Ανδρουλάκης ηγείται αυτής της ομάδας και επομένως εκφράζει μια πολύ καλή πολιτική για τη χώρα. Από την άλλη μεριά περιμένουμε και βλέπουμε. Πολλές φορές, παρότι άνηκα σε άλλο κόμμα, εκτιμούσα ιδιαίτερα τις απόψεις των στελεχών ή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Οπότε νομίζω ότι ναι, είναι δυνατό. Έχει εμπειρία εξουσίας και υπάρχουν ακόμα οι άνθρωποι που ζήσανε τις εποχές που ήταν ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν έχουν φύγει αυτοί οι άνθρωποι και μερικοί από αυτούς είναι ακόμα στην ενεργό πολιτική» σημείωσε η Αθηνα Λινού, με πολλούς να θεωρούν πως αυτή της η δήλωση άνοιξε την Κερκόπορτα ενδεχόμενων μετακινήσεων.
Η Κασιμάτη δεν φεύγει και δεν βιάζεται
Η Νίνα Κασιμάτη δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως παραμένει στην Κουμουνδούρου διαψεύδοντας κάθε άλλο σενάριο. Έχει πάρει πάντως αποστάσεις από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της σταθερής πολιτικής στάσης της και των ενστάσεών της στη διαδικασία αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη και της συγκρότησης του σώματος του συνεδρίου.
Είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όπως έλεγε σε συνομιλητές της πρόσφατα, δεν θα συνεχίσει από το ίδιο πόστο. Κατά πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο.
Προ ημερών συνάντησε τον Νίκο Ανδρουλάκη σε παρουσίαση βιβλίου, όμως οι σχέσεις τους ήταν τυπικές. Όσοι την ξέρουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που αυτή την περίοδο που έχει απομακρυνθεί από τα «κεντρικά» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν βιάζεται για το οτιδήποτε, διατηρώντας διαχρονικά τη σχέση της με τη βάση του κόμματος κι επιλέγοντας την πάλη ιδεών, εσωκομματικά και δημόσια.
Έχει υπερασπιστεί την αριστερή ιστορία του ΠαΣοΚ κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά ορισμένες αναρτήσεις της κατά του Κινήματος στο παρελθόν έχουν αφήσει το σημάδι τους και φαίνεται πως σηκώνουν εμπόδια σε μια ενδεχόμενη μετακίνηση προς τη Χαρ. Τρικούπη. Την οποία πάντως, η ίδια επιμένει να λέει, ότι δεν επιδιώκει. Ούτε κι εκείνη προς το Κίνημα Δημοκρατίας.
Η σέλφι του Πέτρου Παππά
Ο Πέτρος Παππάς είναι ο πρώτος που ανεξαρτητοποιήθηκε μετά το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκάζι. Σκέφτεται ν’ αλλάξει εκλογική περιφέρεια και να πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης αφήνοντας το Κιλκίς.
Υπερασπιζόταν μέχρι τέλους τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά κάνει πολλές δεύτερες σκέψεις για το τι τον αντιπροσωπεύει πολιτικά σε αυτήν την περίοδο. Δεν ήταν στην παρουσίαση του κόμματος, έλειπε στο εξωτερικό. Γενικά παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως σε μια ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας θα δηλώσει «παρών». Υπήρξε άλλωστε μία σέλφι του με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Παράλληλα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του μίλησε με κολακευτικά λόγια για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠαΣοΚ και εκθείασε τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο το φλερτ του με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Τι θα κάνει τώρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Ένα πρόσωπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ο πρώην ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Άμυνας επί Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Αργότερα άνθρωπος του περιβάλλοντος Κασσελάκη στο όραμα της πατριωτικής Αριστεράς, ο οποίος όμως μετά το καλοκαίρι άρχισε να περνά στο περιθώριο και να μειώνει κατά πολύ τις εμφανίσεις του.
Είχε αναφέρει δημόσια ότι δεν τον εκφράζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε ζητήσει να παρέμβει ο πρώην πρωθυπουργός προτού λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Η ανεξαρτητοποίησή του, παρά την επαφή με τον Τσίπρα, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Όλοι περιμένουν πλέον σε ποιο λιμάνι θα αγκυροβολήσει, καθώς πολιτικά εκφράζεται από το προοδευτικό Κέντρο, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν λίγο έλειψε να αναλάβει μέχρι και χαρτοφυλάκιο της ΝΔ.
Οι δύο από την Πλεύση
Ακόμη δύο βουλευτές που πολιτεύονται στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ψάχνουν στέγη. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου. Γιος και μητέρα που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας. Ο πρώτος διατηρεί ανοιχτά αυτιά κι έχει δηλώσει διαθέσιμος για κουβέντες με κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Όπου καταλήξει αυτός, θα μετακινηθεί και η μητέρα του σχολιάζουν σχετικά διάφορες πηγές.