Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θερμίδες: Τι είναι ο νέος κανόνας 400-600-600 για πιο υγιές αδυνάτισμα



Νέες επίσημες οδηγίες για την κατανάλωση θερμίδων αναμένεται να ανακοινωθούν στην Μ. Βρετανία. Στόχος των επιστημόνων που τις κατάρτισαν είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος και την υγεία τους.

Θερμίδες και παχυσαρκία -Συγκεκριμένα, η καμπάνια “OneYou” από τον κρατικό βρετανικό οργανισμό Public Health England, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για την “αντίδραση” των αρχών Δημόσιας Υγείας της χώρας στην είδηση, ότι οι Βρετανοί καταναλώνουν σήμερα κατά μέσο όρο 200-300 θερμίδες πάνω από το συνιστώμενο ποσό κάθε μέρα.

Τι λέει ο νέος “κανόνας 400-600-600”

Αν και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων (2.000 ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες), οι επιστήμονες αλλάζουν λίγο τις οδηγίες τους ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης θερμίδων σε σχέση με κάθε κύριο γεύμα.

Η καμπάνια OneYou συστήνει να ακολουθεί κανείς τον κανόνα “400-600-600”. Δηλαδή να καταναλώνει 400 θερμίδες για πρωινό και 600 θερμίδες τόσο στο μεσημεριανό γεύμα όσο και στο δείπνο.

Αυτός ο νέος κανόνας πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων καλύτερα, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να υπερβούν το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό.

Ένας εκπρόσωπος του Public Health England δήλωσε: “Η νέα μας εκστρατεία OneYou θα δώσει συμβουλές για τη διαχείριση θερμίδων για τα κύρια γεύματα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων σνακ και ποτών, οι συνολικές θερμίδες να είναι πιο κοντά στις κατευθυντήριες γραμμές”.

Και πρόσθεσε: “Οι οδηγίες για τις θερμίδες δεν έχουν αλλάξει. Είναι ακόμα 2.000 ημερησίως για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες. Οι ενήλικες καταναλώνουν 200-300 παραπάνω θερμίδες την ημέρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και προβλημάτων υγείας”.

Απάντηση στην έκρηξη παχυσαρκίας στην Αγγλία

Η εν λόγω καμπάνια θα είναι ακόμα μία προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στην Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Public Health England, το ετήσιο κόστος που συνδέεται με την παχυσαρκία εκτιμάται σε:

27 δισεκατομμύρια λίρες για την ευρύτερη οικονομία

6,1 δισεκατομμύρια λίρες για το αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)

352 εκατομμύρια λίρες τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας

Επιπλέον, οι παχύσαρκοι ενήλικες έχουν περισσότερες από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Η θεραπεία του διαβήτη κοστίζει σήμερα στο NHS περίπου £9,8 δισ. ετησίως, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του!