Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Προσοχή: Κινδυνεύετε από βακτηριακή μόλυνση αν κάνετε αυτό στο ντους



Σύμφωνα με νέα μελέτη, το ντους μπορεί να αποτελέσει πηγή αυξημένου κινδύνου για βακτηριακή μόλυνση και για κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου!

Το θέμα αφορά εκείνες τις γυναίκες, οι οποίες συνηθίζουν να κατευθύνουν την ροή του νερού απευθείας στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων και ειδικότερα στον κόλπο τους. Θεωρούν, λανθασμένα, ότι αυτή η πρακτική θα “καθαρίσει” καλύτερα την ευαίσθητη περιοχή. Αλλά αυτό ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το ντους του γυναικείου κόλπου με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την μειωμένη γονιμότητα, τις μολύνσεις από ζυμομύκητα, τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (μια λοίμωξη της μήτρας) και την έκτοπη εγκυμοσύνη.

Πέρυσι, εμπειρογνώμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που κάνουν ντους στον κόλπο τους διπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι γνωστός ως “σιωπηλός δολοφόνος”, επειδή οι γυναίκες συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι να φτάσει η ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο.

Η Joelle Brown, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του ντους στον κόλπο και του καρκίνου των ωοθηκών την εξέπληξε.

“Αν και οι περισσότεροι γιατροί και γυναικολόγοι συστήνουν έντονα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ντους στον κόλπο τους, εντούτοις πολλές γυναίκες συνεχίζουν να το κάνουν, επειδή θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό έχει θετικά οφέλη για την υγεία τους, όπως αυξημένη καθαριότητα”.

Οι ειδικοί έχουν επίσης πει ότι αυτή η πρακτική ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριακών μολύνσεων.

Η Helen Knox, κλινική νοσοκόμος, ειδικός στην αντισύλληψη και τη σεξουαλική υγεία, δήλωσε: “Το ντους στον κόλπο είναι η πρακτική της χρήσης είτε σκέτου νερού, είτε νερού αναμεμειγμένου με πρόσθετα συστατικά όπως ξύδι, καθαριστικά σώματος, ή άλλα προϊόντα, για να ξεπλυθεί το εσωτερικό του κόλπου. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλύσιμο του κόλπου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του μιας γυναίκας και μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί μη φυσιολογική και μερικές φορές πολύ δυσάρεστη μυρωδιά”.

Ο κόλπος της γυναίκας υποστηρίζει ένα ολόκληρο σύστημα μικροοργανισμών που υπάρχουν σε τέλεια ισορροπία.

Η Helen Knox προσθέτει: “Όταν ο κόλπος σας είναι υγιής, το σώμα ξέρει να τον συντηρεί και πραγματικά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αρχίσετε στο ντους να πιέζετε νερό ή οτιδήποτε άλλο εκεί μέσα. Στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε το εσωτερικό του κόλπου σας μπορεί να ανατρέψετε αυτό το ισορροπημένο σύστημα και να προκαλέσετε προβλήματα ή να κάνει τα υπάρχοντα προβλήματα χειρότερα”.

Το βακτήριο του λακτοβάκιλλου είναι ένα είδος καλών βακτηρίων που υπερασπίζεται αυτό το φυσικό βιολογικό σύστημα στον γυναικείο κόλπο.

Η ίδια συνεχίζει: “Ο λακτοβάκκιλλος παράγει γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο υδρογόνου και βακτηριοκίνες, που μπορεί να ακούγονται τρομακτικά αλλά στην πραγματικότητα προστατεύουν τον κόλπο σας από επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Ο κόλπος σας πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς όξινος και το γαλακτικό οξύ που παράγεται από το βακτήριο Lactobacillus, κάνει τέλεια αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, εάν αυτή η ισορροπία ανατραπεί, κάνοντας ντους στον κόλπο σας, και φτάσετε να έχετε λιγότερα από αυτά τα βακτηρίδια, τότε θα είναι πιθανότερο να εμφανίσετε συμπτώματα μιας πάθησης όπως η κολπίτιδα”.

Η κολπίτιδα είναι η πιο κοινή κολπική πάθηση για τις γυναίκες. Συχνά ταυτίζεται με μια μυρωδιά «ψαριού» που προέρχεται από τον κόλπο, ωστόσο μπορεί να έχετε κολπίτιδα και να μην μυρίζετε τίποτα περίεργο από την περιοχή αυτή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υδαρή, γκρίζα ή λεπτή κολπική έκκριση, ή ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα άλλων υγρών.

Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, εάν η υποτροπιάζουσα κολπίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές όπως πυελική φλεγμονώδη νόσο και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων λοιμώξεων, όπως τα χλαμύδια.

Εάν είστε έγκυος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό ή τη μαία σας για τη θεραπεία της κολπίτιδας, καθώς σχετίζεται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως η πρόωρη γέννηση, η αποβολή και οι δευτεροπαθείς λοιμώξεις.