Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί υπέρταση.
Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους επί έως και 18 χρόνια. Είχαν επίσης λάβει υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως:
- Το φύλο
- Η ηλικία
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Το σωματικό βάρος
- Το ιστορικό καπνίσματος
Το συμπέρασμα της νέας ανάλυσης είναι πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά μέσον όρο 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.
Ωστόσο όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο το χειρότερο. Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 5 ώρες το βράδυ διέτρεχαν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα με την πίεσή τους.
Τα ποσοστά αυτά δεν μοιάζουν σημαντικά. Αποκτούν όμως άλλη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι άλλοι, ισχυροί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 20%.
Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις 7 Απριλίου 2024, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24).
Κίνδυνος για τις γυναίκες
Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, έχουν 7% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν υπέρταση λόγω της έλλειψης ύπνου.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί ο ανεπαρκής ύπνος να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Εκτιμούν όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στις ορμόνες που ρυθμίζουν το στρες και τον μεταβολισμό.
Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διακύμανση στα επίπεδα αυτών των ορμονών. Η διακύμανση αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση και σε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.