Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024 -

Η τέλεια διατροφή για όσα άτομα κάνουν καθιστική εργασία



Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η καθιστική εργασία είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες όσον αφορά την αύξηση του βάρους, ακόμα κι αν έχουμε λάβει την απόφαση να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε.  

Το σενάριο αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο αν δουλεύεις μέχρι αργά το απόγευμα και τελικά τρως αργά το βραδινό σου ή αν βγαίνεις για ποτό ή φαγητό με συναδέλφους ή φίλους μετά τη δουλειά και δεν έχεις την ευελιξία του χρόνου να γυμναστείς έστω και λίγο

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Melissa Pfeister δεν είναι η θερμιδική, αλλά η διατροφική αξία των γευμάτων και των σνακ που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα κιλά σου σε ένα επίπεδο ελέγχου. Η παρακάτω λίστα λοιπόν έχει ό,τι πρέπει να ξέρει όποιος κάνει καθιστική εργασία για να χάσει βάρος και να κάψει λίπος με σωστή διατροφή.

Περιόρισε το άμυλο

Οι υδατάνθρακες πρέπει να υπάρχουν σε ένα υγιές γεύμα ή σνακ, αλλά οι αμυλώδεις υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια ή το ρύζι πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά, αφού ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολύ γρήγορα, γεγονός που θα σε κάνει να πάρεις βάρος όταν είσαι σε ακινησία για πολλές ώρες Αντικατέστησε τους παραπάνω υδατάνθρακες με τα λαχανικά και περιόρισε το άμυλο σε ένα ή δύο γεύματα ή σνακ τη μέρα.

 

Εστίασε στα «καλά» λιπαρά

Φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός) και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, αυξάνουν αποδεδειγμένα την αντοχή και βοηθούν το αποθηκευμένο λίπος να «καεί» για να παρέχει ενέργεια στο σώμα.

Απόφυγε τη ζάχαρη

Όταν είσαι στο γραφείο και χρειάζεσαι κάτι να σε κρατήσει συγκεντρωμένο και να σου δώσει ενέργεια, το πιο εύκολο είναι να φας κάποιο σνακ που να περιέχει ζάχαρη, αλλά αυτό απλώς θα σου ανοίξει την όρεξη να θελήσεις περισσότερη ζάχαρη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατανάλωσε μικρότερες ποσότητες φαγητού πιο τακτικά

Τα συχνά σνακ-πάντα εφ’ όσον είναι υγιεινά-κρατούν το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση, ενώ καταπολεμούν την πείνα και ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.