Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Επιπεφυκίτιδα: Το συχνό λάθος που παρατείνει τα συμπτώματα και τη δυσφορία



Η επιπεφυκίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονή του ματιού και συγκεκριμένα του επιπεφυκότα, της διάφανης μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά βλέφαρο και το λευκό μέρος του βολβού.

Όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του επιπεφυκότα φλεγμαίνουν γίνονται πιο εμφανή και σε αυτό οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη από ιό ή βακτήριο.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ophthalmology, πολύ συχνά για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες, αν και η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι πάντοτε απαραίτητη και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει και παρατείνει τα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν 340.000 περιστατικά οξείας επιπεφυκίτιδας. Σε σχεδόν 6 στα 10 περιστατικά (ποσοστό 58% των περιπτώσεων συνολικά) χορηγήθηκε συνταγή για αντιβιοτικές σταγόνες. Ποσοστό 20% των συνταγών αφορούσαν συγκεκριμένα κορτικοστεροειδείς αντιβιοτικές σταγόνες, οι οποίες δεν συνιστώνται για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν υποκείμενες λοιμώξεις ή να οδηγήσουν σε περαιτέρω ερεθισμό και θολή όραση.

«Το ποσοστό των ασθενών που εκτέλεσαν συνταγές για αντιβιοτικές σταγόνες ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμέναμε» αναφέρει ο Δρ Τζόσουα Στάιν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μια εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα ευρήματά τους είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς με επιπεφυκίτιδα απευθύνονται σε γενικό γιατρό, παιδίατρο ή σε τμήμα επειγόντων περιστατικών και όχι σε οφθαλμίατρο.

Όπως υπογραμμίζει ο Στάιν, η επιπεφυκίτιδα λόγω λοίμωξης οφείλεται συχνότερα σε ιό παρά σε βακτήριο. Η λοίμωξη συνήθως υποχωρεί σε μία με δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία και οι σταγόνες είναι χρήσιμες μόνο σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα είναι βέβαιο ότι έχει προκληθεί από βακτήριο.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστούμε απλώς κρύες κομπρέσες και τεχνητά δάκρυα ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια από τα συμπτώματα» αναφέρει ο καθηγητής. Επίσης, προτείνεται συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κοινόχρηστης πετσέτας ή μαξιλαροθήκης ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της επιπεφυκίτιδας σε άλλους.