Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Τα τρία τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας



Εάν θέλετε να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε τρεις συγκεκριμένες τροφές.

 Ένας σημαντικός ένοχος για έναν «υποτονικό» μεταβολισμό είναι η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών.
 

Ενώ η κατανάλωση ζάχαρης προσφέρει προσωρινή ενέργεια, εντούτοις τα επακόλουθα προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ενεργειακές διαταραχές και αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Η Catherine Gervacio, διαιτολόγος και διατροφολόγος του Living.Fit, παρουσίασε τα τρία ζαχαρούχα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας, αλλά και τρεις υγιεινές εναλλακτικές για να τα αντικαταστήσουμε.

Δημητριακά, ζαχαρούχα επιδόρπια και γιαούρτια με γεύση είναι οι τρεις κατηγορίες που θα πρέπει να αποκλειστούν από το μενού μας:

Δημητριακά πρωινού

Τα δημητριακά, που συχνά κυκλοφορούν στο εμπόριο ως μια γρήγορη και βολική επιλογή πρωινού, μπορεί να είναι φορτωμένα με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οδηγώντας σε απότομες κορυφώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και τελικά σε πτώση.

Αυτές οι διακυμάνσεις διαταράσσουν τη μεταβολική λειτουργία και συμβάλουν στην αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

«Το να ξεκινάς τη μέρα σου με ζαχαρούχα δημητριακά μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση και επακόλουθη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό», λέει η Catherine Gervacio.

Προτείνει να τα αντικαταστήσουμε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και υγιή λίπη, όπως η ομελέτα με αβοκάντο, το σπανάκι ή το γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αυτά τα πλούσια σε πρωτεΐνες πρωινά μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσουν το αίσθημα πληρότητας και να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό όλη την ημέρα.

Ζαχαρούχα επιδόρπια

Η κατανάλωση ζαχαρούχων επιδορπίων μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στον μεταβολισμό, καθώς αυτές οι λιχουδιές συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπαρών.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τελικά επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό.

«Αποφύγετε τα ζαχαρούχα επιδόρπια και προτιμήστε σπιτικό σορμπέ φρούτων. Αντί να τρώτε γλυκά με ζάχαρη όπως κέικ και μπισκότα, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας σορμπέ φρούτων χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου».

Αυτές οι πιο υγιεινές επιλογές είναι απλές στην παρασκευή τους, καθώς «αναμειγνύετε κατεψυγμένα φρούτα όπως μούρα, μάνγκο ή μπανάνες με χυμό εσπεριδοειδών μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη».

«Τα σορμπέ φρούτων είναι μια αναζωογονητική και φυσικά γλυκιά εναλλακτική στα παραδοσιακά επιδόρπια, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν τη μεταβολική υγεία ενώ παράλληλα ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό», τονίζει η διαιτολόγος.

Γιαούρτια με γεύσεις

Τα γιαούρτια με γεύσεις μπορεί να περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και τεχνητά πρόσθετα που βλάπτουν τη μεταβολική υγεία.

Αν και μπορεί να φαίνονται ως μια υγιεινή επιλογή, αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν απότομα σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επακόλουθες ενεργειακές κρίσεις, όπως προαναφέρθηκε και για τα δημητριακά, υπονομεύοντας τον μεταβολισμό.

Το κλασικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική και πιο υγιεινή επιλογή, καθώς είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και σας κρατά χορτάτους.

«Επιλέξτε απλό ελληνικό γιαούρτι και προσθέστε τη δική σας φυσική γλυκύτητα με φρέσκα φρούτα όπως μούρα, ροδάκινα σε φέτες ή κομμάτια μάνγκο – αντί να επιλέγετε αρωματικές ποικιλίες γιαουρτιού με πρόσθετα σάκχαρα», συμβουλεύει η Gervacio και προσθέτει:

«Το ελληνικό γιαούρτι είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνη και χαμηλότερο σε ζάχαρη σε σύγκριση με τα αρωματισμένα γιαούρτια, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για την υποστήριξη του μεταβολισμού και του κορεσμού.

Επίσης, οι φυτικές ίνες από τα φρούτα βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος, προάγοντας πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας».