Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 -

Οι έξι τροφές που γερνούν το σώμα και μειώνουν τα χρόνια ζωής



Ο Δρ. Άντονι Γιουόν, προειδοποιεί σε σχετικό άρθρο το CNBC, η κατανάλωση αντενδεδειγμένων τροφών μπορεί να επιβαρύνει τα ζωτικά μας όργανα, να βλάψει το δέρμα, ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Συνήθεις «ύποπτοι» είναι εκείνα τα γνωστά σε όλους φαγητά, που προσφέρουν πολύ φτωχό ισοζύγιο διατροφικής αξίας προς θερμίδες και βλαπτικές ουσίες, τις οποίες θα ήταν καλό να αποφεύγουμε εντελώς.

1. Τροφές «δηλητήρια»: Αποφύγετε το κάψιμο

Μία τροφή που συνιστά και κυριολεκτικά δηλητήριο, όπως αναφέρει ο ειδικός υγείας, είναι κάθε φαγητό που έχει κατά μέρος απανθρακωθεί, κοινώς που έχει «καεί».

 

Η διαφορά μεταξύ του καβουρδίσματος ή του καραμελώματος είναι μόνο μερικά λεπτά μαγειρέματος, προτού τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες του φαγητού που ψήνουμε ή τηγανίζουμε μετατραπούν σε «κάρβουνο».

Το κάψιμο ή η απανθράκωση των τροφίμων, πιο συνηθισμένα του κρέατος στη σχάρα ή στο τηγάνι, προκαλεί τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών, που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

2. Ροφήματα/χυμοί με ζάχαρη

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη αυξάνουν τη γήρανση μέσω της φλεγμονής και μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Περίπου το 20% των ημερήσιων θερμίδων μας προέρχεται μόνο από ποτά με ζάχαρη, σόδες, ενεργειακά αναψυκτικά, τσάι, ζαχαρούχα ποτά καφέ και χυμούς.

Μια μελέτη απέδωσε 184.000 θανάτους κάθε χρόνο στις επιπτώσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ή συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.

3. Αλμυρά και γλυκά σνακ

Εμπίπτουν στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα κράκερς, το κέικ, οι καραμέλες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι ντόνατς και οι μπάρες δημητριακών.

Περιέχουν συντηρητικά και άλλες χημικές ουσίες που παράγονται σε εργαστήρια και εργοστάσια για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα σημαντικό προβιοτικό για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου σας.

4. Τα περισσότερα γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τη μία απίστευτα δημοφιλή, και ιστορικά βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών πολιτισμών, αλλά έχουμε χάσει το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Ενώ έρευνες δείχνουν πως μπορούν να είναι μια καλή πηγή διατροφής, περιέχουν επίσης πολλά σάκχαρα (υπό μορφή λακτόζης, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία) και μια δυνητικά φλεγμονώδη πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη.

Αλλά αν πρόκειται να φάτε γαλακτοκομικά, το γιαούρτι (ειδικά όποιο δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη) είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

5. Αλάτι

Λίγο αλάτι δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν, αλλά η άκρατη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Προκαλεί επίσης κατακράτηση νερού, που έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο και φούσκωμα.

6. Επεξεργασμένα δημητριακά

Πρόκειται για τα δημητριακά από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες τους, και μετατρέπονται σε λευκό αλεύρι, που εντοπίζεται στα περισσότερα αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, ενώ συγκαταλέγεται σε αυτά και το λευκό ρύζι.

Ο «εξευγενισμός» των δημητριακών αφαιρεί το πίτουρο και το φύτρο, όπου βρίσκονται οι περισσότερες ίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ενώ το λευκό αλεύρι οδηγεί σε ένα πιο ελαφρύ προϊόν με λιγότερο έντονη γεύση, αφομοιώνεται επίσης πιο γρήγορα, προκαλώντας πιο απότομη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στον οργανισμό.