Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Νέα έρευνα: Τα κοινά πρόσθετα τροφίμων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο



Επιστήμονες εξέδωσαν προειδοποίηση μετά την ανακάλυψη ότι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Στις ΗΠΑ, πάνω από το μισό της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας προέρχεται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή τρόφιμα που συνήθως περιέχουν μια μακρά λίστα με άγνωστα συστατικά όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα.

Όλο και περισσότερο, μαθαίνουμε ότι αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, προβλημάτων ψυχικής υγείας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κοινά πρόσθετα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Medicine, ερευνητές από τη Γαλλία βρήκαν ακόμα περισσότερες ενδείξεις ότι κοινά συστατικά σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Συγκεκριμένα, η ομάδα επικεντρώθηκε στους γαλακτωματοποιητές, κοινά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε:

έτοιμα γεύματα,
κέικ,
μπισκότα,
ψωμιά και
αλείμματα για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και της διάρκειας ζωής.
Αυτά περιλαμβάνουν:

τροποποιημένα άμυλα,
κόμμι ξανθάνης,
πηκτίνες και
μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα κοινά πρόσθετα στα τρόφιμα

Η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα από 92.000 ενήλικες στη Γαλλία με μέσο όρο ηλικίας 45 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη διατροφής στη Γαλλία, που ονομάζεται μελέτη NutriNet-Santé cohort, και διεξήχθη μεταξύ 2009 και 2021. Μετά από μέση παρακολούθηση επτά ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερη διατροφική πρόσληψη μονο- και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων – γνωστών και ως E471 – είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Συγκεκριμένα, υψηλότερες προσλήψεις E471 σχετίζονταν με 24% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και 46% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η καραγενάνη, ένας άλλος πολυσακχαρίτης που συχνά αναφέρεται ως E407, σχετίστηκε επίσης με 32% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Φυσικά, αυτή η συσχέτιση δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Είναι πιθανό εκείνοι που έτρωγαν χαμηλότερα επίπεδα γαλακτωματοποιητών να ήταν πιο προσεκτικοί στην υγεία τους γενικότερα. Ωστόσο, η ίδια μελέτη ανέλυσε μια μεγάλη ομάδα ατόμων και οι συγγραφείς μπόρεσαν να λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων.

 

«Ενώ τα ευρήματα αυτά χρειάζονται περαιτέρω μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχουν νέες και σημαντικές γνώσεις για την επαναξιολόγηση των κανονισμών γύρω από τη χρήση πρόσθετων στη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, Mathilde Touvier, διευθύντρια έρευνας στο Inserm (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και Bernard Srour, αναπληρωτής καθηγητής στο INRAE, (Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο που ασχολείται με την επιστήμη των τροφίμων).