
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, γι΄ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να το πετάξετε.
Αν πιστεύετε ότι το λάδι δεν χαλάει, κάνετε λάθος.
Ακόμα κι αν είναι υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει, όπως και άλλα λίπη που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.
Όσοι δε, δεν είναι τακτικοί καταναλωτές ελαιόλαδου, θα μπορούσαν εύκολα να παραβλέψουν τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης του ελαιόλαδου.
Πώς να αναγνωρίζετε ότι πρέπει να πετάξετε το λάδι σας
Ενώ η μυρωδιά του φρέσκου ποιοτικού ελαιόλαδου μπορεί να μοιάζει με αυτή του γρασιδιού, μερικές φορές με έναν υπαινιγμό φρουτωδών αρωμάτων, μόλις αρχίσει να χάνει την ποιότητά του, η φρεσκάδα του αρώματος του εξασθενεί επίσης και σταδιακά βυθίζεται σε μια μυρωδιά μούχλας που μπορεί να μοιάζει ακόμα και με απωθητικές χημικές οσμές. Μην περιμένετε, ξεφορτωθείτε το μόλις αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια αλλαγής.
Το ταγγισμένο λάδι δεν θα σας σκοτώσει (πιθανότατα), αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στο σώμα σας, όπως τα πεπτικά που σίγουρα δεν θα αργήσουν να έρθουν και η έντασή τους θα είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό αλλοίωσης του λαδιού.
Εάν έχετε κακή αίσθηση της όσφρησης, μπορείτε επίσης να βασιστείτε σε οπτικές αντιλήψεις. Το φρέσκο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο θα είναι διαυγές χωρίς θολότητα και το χρώμα του θα πρέπει πραγματικά να έχει ένα άγγιγμα του χρώματος μιας πρασινωπής-χρυσής ελιάς. Ωστόσο, μόλις αρχίσει να επιδεινώνεται, είναι δυνατόν να δούμε λεπτά γκριζωπά νήματα θολότητας σε αυτό, και αλλάζει επίσης χρώμα σε πιο σκούρο πράσινο και αργότερα αρχίζει ακόμα και να γίνεται καφέ. Ώρα να του πείτε…αντίο!
Επίσης, ρίξτε μια καλή ματιά στην ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα και μην υπερβαίνετε την ημερομηνία λήξης. Οι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων γνωρίζουν πόσο καιρό το λάδι τους θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση.
Το ελαιόλαδο δεν είναι φθηνό, οπότε σίγουρα θέλουμε να φροντίσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής του. Δεν είναι περίπλοκο, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες. Ποιοι είναι αυτοί; Αποθηκεύστε το λάδι σε σκοτεινό περιβάλλον – μπορεί να είναι ένα ντουλάπι, ή κάτι παρόμοι. Εάν θέλετε να το έχετε διαθέσιμο στον πάγκο, είναι καλύτερο να ρίξετε λίγο σε ένα ειδικό δοχείο και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο μακριά από το φως της ημέρας και σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία θα είναι ιδανικά μεταξύ 15 και 20 ° C. Ποτέ μην ξεχάσετε να κλείσετε το μπουκάλι πολύ καλά, έτσι ώστε πάρα πολύς αέρας να μην φτάσει στο λάδι. Εάν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το λάδι θα διαρκέσει για όλο το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία.