Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 -

Έτσι θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι χαλασμένο



Όλοι μας γνωρίζουμε πώς τα αυγά αποτελούν ένα από τα τρόφιμα μακράς διάρκειας που υπάρχουν στο ψυγείο μας.

Ακόμη και αν βρίσκονται στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες (ή και περισσότερο!), είναι πιθανό τα αυγά να είναι ασφαλή προς κατανάλωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά των αυγών είναι ότι διατηρούνται για περισσότερο από ένα μήνα, όταν αποθηκεύονται σωστά», λέει η Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board.

«Οι ημερομηνίες λήξης που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες των αυγών, είναι για να διασφαλιστεί ότι οι πωλητές λιανικής δεν διατηρούν τα αυγά στα ράφια μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία», λέει η Maloberti.

 

«Ωστόσο, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια 2 έως 3 εβδομάδες μετά από αυτή την ημερομηνία. Ανάλογα με τη χώρα διαμονής, η ημερομηνία λήξης μπορεί να αναγράφεται ως Sell By (ημερομηνία λήξης για την καλύτερη δυνατή γεύση του προϊόντος), Use By (ανάλωση έως), Exp. By (ημερομηνία λήξης) ή Best By (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από).

Οι χάρτινες συσκευασίες των μονάδων παραγωγής αυγών, πρέπει να αναγράφουν την ημέρα του έτους που συσκευάστηκαν τα αβγά. Εάν σε αυτή τη συσκευασία εμφανίζεται ημερομηνία λήξης, αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 30 ημέρες μετά την ημερομηνία συσκευασίας.

«Εφόσον διατηρούνται σωστά στο ψυγείο στους 4.44°C ή χαμηλότερα, τα φρέσκα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση 4 έως 5 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία», λέει η Maloberti.

Πώς να διατηρήσετε τα αυγά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Όλα τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, αλλά και το σημείο που τοποθετούνται μπορεί να κάνει τη διαφορά, λέει η Maloberti.

«Είναι καλύτερο να τα τοποθετείτε σε εσωτερικό ράφι και όχι στην πόρτα. Το επαναλαμβανόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας προκαλεί αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, ενώ το χτύπημα της πόρτας μπορεί να σπάσει το κέλυφος των αυγών».

Είναι προτιμότερο να μην τα βγάζετε από τη χαρτονένια συσκευασία τους για να τα διατηρείτε μακριά από οσμές από άλλα τρόφιμα.

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι χαλασμένο

Πώς αλλοιώνονται τα αυγά; Η Maloberti εξηγεί: «Το κέλυφος ενός αυγού έχει χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που επιτρέπουν στον αέρα να περνάει. Καθώς γερνάει, η ποιότητα του αυγού σταδιακά υποβαθμίζεται.

Το ασπράδι γίνεται λεπτότερο, ο κρόκος γίνεται πιο επίπεδος και η μεμβράνη του κρόκου αποδυναμώνεται.

Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή του, δεν υποδηλώνουν αλλοίωση και δεν έχουν μεγάλη επίδραση στη θρεπτική αξία του αυγού ή στις λειτουργίες του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική».

Τα αυγά σπάνια αλλοιώνονται, αλλά αν τα διατηρείτε στο ψυγείο για πολύ καιρό, είναι πιθανό να χάσουν μέρος της υγρασίας τους.

«Τελικά, μετά από ένα χρόνο ή περισσότερο, δεν θα βρείτε τίποτα άλλο παρά μια κίτρινη γυαλάδα στο εσωτερικό του κελύφους όταν το σπάσετε».

Η Maloberti συνιστά να χρησιμοποιείτε μόνο αυγά με κέλυφος που είναι καθαρό, άθραυστο και απαλλαγμένο από υπολείμματα. Αν βρείτε σπασμένο και διαρρέον αυγό, πετάξτε το αμέσως.

Είναι επίσης προτιμότερο να «πετάτε τα αυγά με κέλυφος που δεν φαίνονται ή δεν είναι καθαρά και στεγνά. Μια γλοιώδης αίσθηση μπορεί να υποδηλώνει ανάπτυξη βακτηρίων και, ανεξάρτητα από το χρώμα, οι κηλίδες που αποκολλώνται στο χέρι σας μπορεί να υποδηλώνουν μούχλα».

Μπορούν τα αυγά να σάς αρρωστήσουν;

Τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο του αυγού, μπορεί να βρείτε βακτήρια σαλμονέλας, λέει η Maloberti:

«Στα αυγά που συντηρούνται σε ζεστές θερμοκρασίες, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν στον πυκνό σε θρεπτικά συστατικά κρόκο. Αλλά σε ένα καθαρό, μη ραγισμένο αυγό, το οποίο έχει συντηρηθεί σε συνθήκες ψύξης, η διασταυρούμενη μόλυνση είναι σπάνια».

Γιατί τα μπαγιάτικα αυγά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα

Το μυστικό για ευκολότερο ξεφλούδισμα είναι να αγοράζετε τα αυγά μια εβδομάδα πριν το βράσιμο.

«Τα πολύ φρέσκα αυγά είναι δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, αγοράστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο 7 έως 10 ημέρες πριν από το βράσιμο.

Αυτή η σύντομη “ανάσα” επιτρέπει στα αυγά να πάρουν αέρα, ο οποίος βοηθά στο διαχωρισμό των μεμβρανών από το κέλυφος».