Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό που δεν πρέπει να καταναλώνουμε πριν από τον ύπνο



Ένας ειδικός Wales Online αποκάλυψε το σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι στη διατροφή τους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους.

«Ένα μπολ με δημητριακά είναι μια δημοφιλής επιλογή ως ελαφρύ σνακ για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ακριβώς περιέχουν τα δημητριακά, καθώς η άσκοπη επιλογή τους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να μας κρατήσει ξύπνιους. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης ζάχαρης και της κακής ποιότητας ύπνου, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επιλέγετε ένα σνακ πριν τον ύπνο. Τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μας δίνουν ενέργεια, διεγείρουν τον εγκέφαλο και μπορούν να αυξήσουν την ανησυχία, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο, αν είναι δυνατόν», είπε η ειδικός.

Ακόμα, προτείνει να επιλέγουμε «δημητριακά ολικής αλέσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, είτε ένα φυσικό γιαούρτι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς».

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας αύξηση της ενέργειας που ακολουθείται από πτώση.

Μια ιδανική επιλογή πριν τον ύπνο είναι και το τσάι χαμομηλιού που έχει μια ήπια ηρεμιστική δράση, καθώς και τα ακτινίδια που επιλέγονται από μερικούς ανθρώπους χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

«Οι διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται τη νύχτα εάν θέλετε να έχετε έναν καλό ύπνο. Τα πικάντικα τρόφιμα είναι διαβόητα για την πρόκληση καούρας, η οποία μπορεί να είναι άβολη και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, μια δημοφιλής επιλογή για τοστ αργά το βράδυ, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν τον ύπνο», πρόσθεσε η ειδικός.