Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο φως άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι



Άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι εκτιμήθηκε στα 15,8 εκατομμύρια δολάρια από τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Tajan.

Το σκίτσο, που δείχνει τον Άγιο Σεβαστιανό δεμένο σε ένα δέντρο, με σημειώσεις και διαγράμματα για το φως και τη σκιά στην άλλη πλευρά, επικυρώθηκε από  εμπειρογνώμονα του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

 


 
 

Ο Οίκος δημοπρασιών, μάλιστα, ισχυρίζεται πως είναι το πρώτο έργο του ντα Βίντσι, που ανακαλύπτεται εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, ένας «χαμένος» πίνακας του Χριστού ως Σωτήρας του Κόσμου, είχε αποδοθεί στον ίδιο καλλιτέχνη το 2011.

 

Σύμφωνα με τους «New York Times», το σκίτσο ήρθε στο φως όταν 14 σχέδια μεταφέρθηκαν στον Οίκο Tajan για να εκτιμηθούν από τον Thaddee Prate, τον διευθυντή του και ειδικό σε παλιά αριστουργήματα.

 


 
 

Ο Prate εντόπισε ένα «ενδιαφέρον σχέδιο του 16ου αιώνα» και ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από έναν εμπειρογνώμονα τέχνης στο Παρίσι. Ο εμπειρογνώμονας, με τη σειρά του, αναγνώρισε πως το έργο έγινε από αριστερόχειρα καλλιτέχνη ενώ βρήκε και δύο μικρά επιστημονικά σχέδια στο πίσω μέρος του χαρτιού.

Ο εμπειρογνώμονας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Carmen C Bambach, επιβεβαίωσε πως το έργο ήταν του ντα Βίντσι, που ήταν γνωστός αριστερόχειρας. Σύμφωνα με την δρ. Bambach, το σκίτσο έγινε μεταξύ 1482 και 1485, όταν ο ντα Βίντσι εργαζόταν στο Μιλάνο.