Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Επιστήμονες συνέδεσαν μία αλλαγή στο γονιδίωμα με την εμφάνιση καρκίνου



Το πώς συνδέεται μία βλάβη του DNA με την εμφάνιση καρκίνου αναδεικνύει νέα έρευνα Αυστραλών και Ολλανδών επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν υποκείμενη αιτία πίσω από την πρώιμη εμφάνιση λευχαιμίας.

Στη μελέτη τους, οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Μελβούρνης και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους στην Ολλανδία εξέτασαν δείγματα από τρεις ασθενείς, ηλικίας γύρω στα 30, με μία ασυνήθιστη μορφή πρώιμης εμφάνισης οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML), η οποία εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας περίπου 70 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι ασθενείς είχαν έλλειψη μίας πρωτεΐνης αποκατάστασης του DNA που ονομάζεται MBD4, εξαιτίας της οποίας συσσωρεύτηκε βλάβη του DNA σε υψηλότερο ρυθμό από το κανονικό, σαν να γερνούσαν πρόωρα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αναλύοντας τα γονιδιώματα των ασθενών ανακάλυψαν ότι και οι τρεις ασθενείς παρουσίαζαν αλλαγές στο ίδιο γονιδίωμα, που ονομάζεται MBD4, ένα γονιδίωμα που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, η οποία αποκαθιστά τις βλάβες της μεθυλίωσης. Η απώλεια του MBD4 σε αυτούς τους ασθενείς εξηγεί γιατί τα κύτταρά τους δεν αποκατέστησαν τη βλάβη, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από αλλαγές στο γονιδίωμα ενός κυττάρου και καθώς ένα άτομο μεγαλώνει το DNA του συσσωρεύει βλάβη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σύμφωνα με την τελευταία αυτή έρευνα, η βλάβη της μεθυλίωσης έχει ιδιαίτερα ισχυρή σχέση με τους καρκίνους του αίματος όπως η λευχαιμία και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουν με ακρίβεια γιατί τα κύτταρα του αίματος διατρέχουν κίνδυνο από αυτή τη μορφή βλάβης του DNA.