Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Τάρτα με κρεμμύδι, πατάτα και γραβιέρα Νάξου



Πεντανόστιμη, αλλά ιδιαίτερα πληθωρική τάρτα λόγω του πουρέ πατάτας. Αν τη σερβίρουμε ως πρώτο σε γιορτινό τραπέζι με πολλά εδέσματα, φροντίζουμε να την κόψουμε σε μικρά κομμάτια, για να μπορέσουν οι καλεσμένοι να απολαύσουν και τα υπόλοιπα.

Υλικά για ταρτιέρα 28 εκ.:

 

Για τη βάση (εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμη βάση για τάρτα, που προψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες)

  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε μικρούς κύβους
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μέτριες πατάτες, σε κύβους 3 εκ.
  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. μπέικον, σε καρέ
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Βάση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε 4 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί το νερό και να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη, με τον πλάστη, σε πολύ λεπτό φύλλο διαμέτρου 30 - 32 εκ. περίπου. Την απλώνουμε στο σκεύος να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα και την τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μη φουσκώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Προψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Γέμιση: Οση ώρα ξεκουράζεται στο ψυγείο η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ξαναρίχνουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή με το πρες πουρέ και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, τα αυγά και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσο και το θυμάρι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μαζί με το σπανάκι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα των κρεμμυδιών στην προψημένη ζύμη και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από το μείγμα της πατάτας και καλύπτουμε με όλο το μείγμα σπανακιού. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο μείγμα των κρεμμυδιών ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο πουρέ. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να γίνει και η βάση. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.