Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων με αρώματα μαμάς και σπιτιού.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν όλοι έχουμε στην γευστική μας μνήμη καταχωρημένη την μακαρονάδα με κιμά της μαμάς μας. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή, είναι πραγματικά αξεπέραστη.
Υλικά συνταγής
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σπασμένες σκ. σκόρδο
2 μέτρια καρότα ψιλό τριμμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κονιάκ
2 συσκευασίες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
2 -1/2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1-2 κλωνάρια μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 5
λίγο ελαιόλαδο
μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
Τακτικό ανακάτεμα επιβάλλεται, αλλά όχι συνεχές ανακάτεμα. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7'-8', μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.
Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο. Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 3'-4' να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε κιμά και λαχανικά και προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί για 1-2' μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του. Συνεχίζοντας πάντα σε δυνατή φωτιά σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και να φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις, και τις προσθέτουμε στον κιμά καθώς και όλο τον χυμό τους από τις συσκευασίες. Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά, τα κλωνάρια μαϊντανού και μια πρέζα ζάχαρη. Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20' μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται. Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα κι όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρονάδα και τριμμένο κεφαλοτύρι.
Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε .Ποτέ όμως δεν κρυώνουμε τα μακαρόνια σε νερό γιατί γίνονται άγευστα και δεν υπάρχει και λόγος να το κάνετε κι εσείς. Εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε μακαρονοσαλάτα, όπου επιβάλετε να τα περάσετε από κρύο νερό για μην κολάνε μεταξύ τους.
Εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα κιμά, ειδικά αν εργάζεστε, και την υπόλοιπη που θα μείνει να την μοιράσετε σε μερίδες στην κατάψυξη. Η σάλτσα κιμά είναι από τις βασικές παρασκευές της κουζίνας μας κι αποτελεί απαραίτητο συστατικό στις περισσότερες συνταγές.
Επίσης να σας πω ότι όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο επιταχύνω το μαγείρεμα της σάλτσας κιμά γιατί εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει και γρηγορότερα. Το σιγανό μαγείρεμα όμως μελώνει και δένει σωστά τα υλικά με τέλειο γευστικά αποτέλεσμα. Προτεινόμενα κομμάτια μοσχαριού για μαγειρεμένο κιμά είναι συνδυασμός κιλότο -ελιά -σπάλα. Επίσης να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας ο κιμάς να κόβεται μια φορά στην μηχανή του κιμά.
argiro.gr