Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 -

"Θερίζει" η τρομοκρατία: Γιατί ακόμα και καλά οργανωμένες χώρες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο;



Μάστιγα τείνει να γίνει η τρομοκρατία ανά τον κόσμο, αφού τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Τουρκίας, δείχνουν ότι ζει και βασιλεύει και μάλιστα ακόμα και καλά οργανωμένες χώρες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο που στο πέρασμά του αφήνει πίσω του φρίκη και δυστυχία.

Μάλιστα, ούτε η Ελλάδα έχει δυστυχώς αποφύγει αυτό το φρικτό φαινόμενο, αφού και στη χώρα μας τα τρομοκρατικά χτυπήματα -εγχώριων βεβαίως τρομοκρατικών οργανώσεων- έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς...

Στην Ελλάδα, βέβαια, το φαινόμενο της τρομοκρατίας μπορεί να είναι εσωτερικό, αλλά διακρίνεται - σε σχέση με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - για τη μακροβιότητά του.

Η δράση ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων τοποθετείται χρονικά κατά την περίοδο μετά την πτώση της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών το 1974.

Σημαντικότερες υπήρξαν η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη (1974-2002), ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (1975-95), και ο Επαναστατικός Αγώνας (2003-2009) οι οποίες ευθύνονται και για τις περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες. Κοινά χαρακτηριστικά αυτών των οργανώσεων σε θεωρητικό επίπεδο ήταν η αριστερή ιδεολογία, το μίσος για την Δύση και ο αντιαμερικανισμός.

Η ιστορία της τρομοκρατίας  

Η ιστορία της τρομοκρατίας πηγαίνει πίσω 2.000 χρόνια όταν μια εβραϊκή εξτρεμιστική ομάδα, οι ζηλωτές Sicarii, προσπάθησαν να εκδιώξουν τους Ρωμαίους και όσους τους υποστήριζαν στην αρχή του 1ου αιώνα μ.Χ., με μαχαίρια που είχαν κρύψει κάτω από τους μανδύες τους, εξ ου και το όνομα "sicarii," που  σημαίνει «στιλέτο».

Σε μια δημόσια συγκέντρωση, οι ζηλωτές τράβηξαν τα μαχαίρια τους για να επιτεθούν όχι μόνο στους Ρωμαίους και τους υποστηρικτές τους αλλά και σε όλους τους Εβραίους συνεργάτες.

Μια ανασκόπηση στα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στον κόσμο με αφορμή και τη νέα επίθεση στην Τουρκία, που τους τελευταίους μήνες έχει μετρήσει τέσσερις επιθέσεις στο έδαφός της, με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ο «τρόμος»

Ευρέως γνωστό ως «ο τρόμος»,  αυτή ήταν μια εποχή βίας που ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1793 και έληξε  στις 28  Ιουλίου του 1794 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η σύγκρουση μεταξύ των Γιρονδίνων και των Ιακωβίνων είχε ως αποτέλεσμα μαζικές εκτελέσεις, με 594 ανθρώπους να οδηγούνται στην γκιλοτίνα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η λέξη «τρομοκράτης» χρησιμοποιήθηκε από τον Έντμουντ Μπερκ το 1795.

Φελίσε Ορσίνι

Ο Ορσίνι ήταν ένας ιταλός επαναστατικός ηγέτης των «Καρμπονάρων» που προσπάθησε να δολοφονήσει τον γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα ΙΙΙ στις 14 Γενάρη του 1858, ενώ ο ίδιος και η αυτοκράτειρα Ευγενία του Μοντίχο ήταν στο δρόμο τους για το θέατρο, ρίχνοντας τρεις βόμβες στη βασιλική άμαξα. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 8 παρευρισκομένων και τον τραυματισμό περισσότερων από 142 ανθρώπων. Οι τρομοκρατικές πράξεις του φέρονται άλλωστε ότι ενέπνευσαν  τις ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες.

Βομβιστική επίθεση  στη Wall Street

Μια τρομοκρατική επίθεση στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, που συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920 με 38 νεκρούς, περισσότερους από 400 τραυματίες και ζημιές ύψους 2 εκατ. Δολαρίων.

Στην επίθεση ενεπλάκη μια άμαξα με 45 κιλά δυναμίτη και 230 κιλά εκρηκτικών, που είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη έκρηξη κατά την οποία σκοτώθηκαν επιτόπου πολλοί μεσίτες, κλητήρες, στενογράφοι και καταστράφηκε το εσωτερικό του κτηρίου της JP Morgan. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ αν και υπήρχε η πεποίθηση ότι πίσω από την επίθεση ήταν μια ιταλική ομάδα αναρχικών, οι Gallianisti, που ήταν υπεύθυνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων εκείνο το έτος.

Η επίθεση στον ναό St. Nedelya, στη Σόφια

Η επίθεση συνέβη στις 16 Απριλίου του1925, όταν μια ομάδα του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος (BCP) ανατίναξε τον τρούλο της εκκλησίας St. Nedelya, στον απόηχο της δολοφονία του στρατηγού Konstantin Georgiev, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα από την ίδια ομάδα, ενώ πήγαινε στην εκκλησία της Σόφιας. Σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 500.Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Στρατιωτική Οργάνωση (ΜΟ) του BCP, που είχε αναλάβει να διεξάγει μεμονωμένες επιθέσεις με 25 κιλά εκρηκτικά τοποθετημένα σε ένα πακέτο πάνω από το ένα τις στήλες του κύριου θόλου στη νότια είσοδο του ναού, και ένα μακρύ καλώδιο 15 μέτρων για να δώσει στους επιτιθέμενους μια ευκαιρία να ξεφύγουν.

Ο βομβαρδισμός του ξενοδοχείου King David

Στις 22 Ιουλίου του 1946, η επαναστατική δεξιά πτέρυγα της σιωνιστικής ομάδας Irgun, πραγματοποίησε μια επίθεση εναντίον της βρετανικής διοικητικής έδρας για την Παλαιστίνη, που στεγαζόταν στο ξενοδοχείο King David Hotel. Αυτή η τρομοκρατική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα  το θάνατο 91 ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων και τον τραυματισμό άλλων 46 άλλων. Αυτή θεωρείται η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Εντολής της εποχής μεταξύ του 1920-1948.

Η φωτιά στο σινεμά Rex, Ιράν

Ο εμπρησμός, ο οποίος συνέβη σε έναν κινηματογράφο στο Abadan του Ιράν, στις 19 Αυγούστου 1978 κόστισε τη ζωή σε 470 άτομα, τα περισσότερα από αυτά αγνώστων στοιχείων λόγω της έκτασης των εγκαυμάτων.

Η κατάληψη στο Μεγάλο Τζαμί

Αυτή η τρομοκρατική πράξη, η οποία έλαβε χώρα από τις 20 Νοεμβρίου 1979, 5 Δεκ 1979, έγινε από τους διαφωνούντες ισλαμιστές της Μέκκας, τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Περίπου 200 ένοπλοι αντιφρονούντες με ηγέτη τον Σαουδάραβα ιερέα Ζουχαϊμάν Αλ-Οταϊμπί κατέλαβαν το Μεγάλο Τζαμί, ισχυριζόμενοι ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δεν αντιπροσωπεύει πλέον το αγνό Ισλάμ και το ιερό τέμενος και η Κάαμπα πρέπει να ανήκουν στους πραγματικά πιστούς. Εκατοντάδες προσκυνητές οι οποίοι ήταν παρόντες κατά την ετήσια γιορτή «Χατζ» κρατήθηκαν ως όμηροι και ένας αριθμός από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μαζί με τους επαναστάτες σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε για τον έλεγχο της περιοχής. Η πολιορκία έληξε με το θάνατο 225 προσκυνητών και μαχητών και 500 τραυματίες.

Βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό (1983)

Μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη δεκαετία του ’80 έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, όταν δύο φορτηγά με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν με διαφορά περίπου δύο λεπτών κοντά  στις εγκαταστάσεις της 1ης Μοίρας Πεζοναυτών (ΗΠΑ) και του 1ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών (Γαλλία), σκοτώνοντας 241 αμερικάνους και 58 γάλλους στρατιωτικούς αντίστοιχα.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η σχετικά νεοσύστατη τότε οργάνωση Χεζμπολάχ, που λάμβανε βοήθεια από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Πτήση Pan Am  103  - Λόκερμπι

Γνωστή και ως βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι, αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1988, όταν το αεροσκάφος της Pan Am, που πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη, βρίσκονταν πάνω από μια μικρή πόλη της Σκωτίας, το Lockerbie. Εκεί εξερράγη μια βόμβα που ήταν κρυμμένη στο χώρο αποσκευών διαλύοντας το αεροσκάφος και  σκοτώνοντας 259 άτομα στον αέρα και 11 στο έδαφος, στο σημείο της συντριβής. Τα θύματα ήταν κυρίως Αμερικανοί που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις γιορτές.

Έπειτα από τρία χρόνια κοινών ερευνών της αστυνομίας της Σκωτίας και του FBI κατέληξαν στη σύλληψη δύο Λίβυων.

Αιματοκύλισμα στο Μουμπάι

Στις 12 Μαρτίου του 1993 εξερράγησαν 13 βόμβες στην πόλη Μουμπάι, με στόχους μεταξύ άλλων το χρηματιστήριο, ένα σινεμά και μία αγορά, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 700. Πρόκειται για τις αιματηρότερες επιθέσεις  στην ιστορία της Ινδίας, πίσω από τις οποίες βρισκόταν η εγκληματική οργάνωση D-Company με αρχηγό τον Dawood Ibrahim, σε αντίποινα για το μακελειό μουσουλμάνων που συνέβη νωρίτερα εκείνο το έτος.

Βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι

Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ και διεξήχθη στις 19 Απριλίου 1995. Ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Κόστισε τη ζωή σε 168 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά κάτω των 6 ετών και άφησε περισσότερους από 680 τραυματίες. Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων,  86 αυτοκίνητα και τζάμια σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής, προκαλώντας υλικές ζημιές ύψους τουλάχιστον 652 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δράστης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή και εκτελέστηκε με ένεση το 2001.

Η σφαγή της Μπεντάλα, Αλγερία

Αυτό το τραγικό περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 22ας προς 23η Σεπτεμβρίου του 1997 όταν ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό και σκότωσαν πάνω από 200 κατοίκους. Ξεκίνησε με μια έκρηξη και ακολούθησε σφαγή με ματσέτες, κυνηγετικές καραμπίνες και άλλα όπλα από σπίτι σε σπίτι, σφαγιάζοντας κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στο πέρασμά τους. Την ευθύνη ανέλαβε μια ένοπλη ισλαμική οργάνωση, η Armed Islamic Group, μεταξύ των οποίων και αυτή στο Hais Rais.

Επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ

Πρόκειται για μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ Πρεσβείες στις πόλεις της Ανατολικής Αφρικής του Ναϊρόμπι και του Dar es Salaam στις 7 Αυγούστου του 1998,  στην 8η επέτειο της άφιξης των αμερικανικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία. Οι εκρήξεις φορτηγών παγιδευμένων με εκρηκτικά συνδέθηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα φορτηγά, τα οποία ήταν φορτωμένα με 3 έως 17 τόνους εκρηκτικών υλών εξερράγησαν ταυτόχρονα, με πάνω από 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, Αν και είχε στόχο τα αμερικανικά κτήρια τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ντόπιοι πολίτες και μόνο 12 ήταν Αμερικανοί.

Βομβαρδισμοί στο Καράτσι, Πακιστάν

Με αίμα βάφτηκε η επιστροφή της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, στην πατρίδα της, μετά από μετά από οκτώ χρόνια στην εξορία. Στις 18 Οκτωβρίου του 2007 σημειώθηκαν εκρήξεις στο Καράτσι που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 139 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP).

Βομβιστική επίθεση στο Μπαλί

Θεωρείται η πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της Ινδονησίας και πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2002, στο τουριστικό θέρετρο της Kuta. Οι επιθέσεις σε μπαρ της περιοχής που κόστισαν τη ζωή σε 202 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 38 ντόπιοι, έγιναν από μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Jemaah Islamiyah, οι οποίοι είχαν βάλει βόμβες στα σακίδια τους. Την ίδια ώρα εξερράγη ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και μια τρίτη βόμβα εξερράγη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ντενπασάρ .

Η σφαγή στο Μπεσλάν

Πρόκειται για τη δολοφονία τουλάχιστον 385 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 186 παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο του Μπεσλάν, την 1η Σεπτεμβρίου το 2004, όταν μια ομάδα τρομοκρατών, κυρίως από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία έπιασε ομήρους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, απαιτώντας το τέλος του πολέμου στη χώρα τους. Ύστερα από δυο ημέρες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο, το οποίο στην πορεία τυλίχθηκε στις φλόγες φέροντας το θάνατο στους απαγωγείς, τους ομήρους και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση που συγκλόνισε τη Μαδρίτη

Δέκα βόμβες εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε τέσσερις συρμούς στους σταθμούς Σάντα Εουχιένια, Ελ Πόθο και Ατότσα της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου του 2004. Το ίδιο βράδυ μια τρομοκρατική οργάνωση του δικτύου της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, η οποία άφησε πίσω της 192 νεκρούς και τουλάχιστον 2000 τραυματίες Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην Ευρώπη.

Βομβιστική επίθεση στο SuperFerry 14

Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη θάλασσα συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου 2004 και είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Superferry 14, 90 λεπτά αφότου απέπλευσε από το λιμάνι της Μανίλα, παρασέροντας στο θάνατο 116 ανθρώπους. Αν και στην αρχή είχε θεωρηθεί ατύχημα, οι έρευνες αργότερα αποκάλυψαν ότι υπεύθυνη για την έκρηξη ήταν μια τηλεοπτική συσκευή με 4 κιλά ΤΝΤ. Αν και διάφορες τρομοκρατικές ομάδες δήλωσαν υπεύθυνες για την τραγωδία, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο Αμπού Σαγιάφ, πίσω από αυτή τη θηριωδία.

Τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου

Στις 7 Ιουλίου 2005 μια σειρά τριών εκρήξεων ακούστηκε στο μετρό του Λονδίνου ενώ μια Τρίτη σημειώθηκε σε διώροφο λεωφορείο στην Tavistock Square. Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μια ημέρα αφότου η πόλη επιλέχθηκε για τη φιλοξενία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Η επίθεση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 52 πολιτών και 4 βομβιστών αυτοκτονίας καθώς και τον τραυματισμό περισσότερων από 700.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, 2006

Στις 23 Νοεμβρίου 2006 η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από ένα πολύ αιματηρό χτύπημα με τουλάχιστον 215 νεκρούς και 257 τραυματίες. Στο στόχαστρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν φτωχογειτονιές των σιιτών οι οποίοι ανταπέδωσαν καίγοντας ζωντανούς με κηροζίνη έξι σουνίτες Άραβες.

Επίθεση στο σιδηρόδρομο του Μουμπάι, 2006

Στις 11 Ιουλίου του 2006, μια σειρά από επτά εκρήξεις βομβών ακούστηκε στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στο Μουμπάι, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 209 ανθρώπων και τον τραυματισμό 714 . Οι βόμβες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας είχαν τοποθετηθεί στα βαγόνια α’ κατηγορίας και εξερράγησαν σε ώρα αιχμής. Η επίθεση, για την οποία ήταν υπεύθυνη η Lashkar-e-Taiba και οι φοιτητές του Ισλαμικού Κινήματος της Ινδίας (SIMI), έγινε σε αντίποινα για την καταπίεση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις περιοχές του Γκουτζαράτ και του Κασμίρ.

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, 2007

Μια ακόμα θηριωδία στο Ιράκ, αυτή η τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη στις 18 Απριλίου 2007, από αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Στο στόχαστρο οι πολίτες της Shia που εκείνη την εποχή ξαναχτιζόταν, με τραγικό απολογισμό σχεδόν 200 νεκρούς. Το χτύπημα έλαβε χώρα μόλις ο πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι ανακοίνωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα αναλάμβαναν τον έλεγχο της ασφάλειας στο τέλος της χρονιάς.

Το αιματοκυλισμένο προσκύνημα του Al Hillah

Αυτή η τρομοκρατική επίθεση διαπράχθηκε εναντίον σιιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι ήταν στο δρόμο τους για ένα προσκύνημα στο Al Hillah, στο Ιρακ,στις 6 Μαρτίου 2007. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας φορώντας εκρηκτικά γιλέκα ανακατεύτηκαν με το πλήθος που γιόρταζαν ένα παραδοσιακό πανηγύρι. Κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους.

Το διπλό μακελειό στη Νορβηγία 


Ως η φονικότερη στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται η διπλή επίθεση στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου του 2011, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους. Υπαίτιος των επιθέσεων ήταν ο Νορβηγός εθνικιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα που εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, ενώ δυο ώρες αργότερα ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός εισέβαλε σε κατασκήνωση εφήβων στο νησί Ουτόγια και ξεκίνησε να πυροβολεί. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο 32χρονος Νορβηγός, Μπρέιβικ ήταν ο εν λόγω «μεταμφιεσμένος αστυνομικός».

Το αιματοκύλισμα των Γεζίντι

Η δεύτερη πιο αιματηρή επίθεση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συνέβη στις 14 Αυγούστου 2007, σε πόλεις της μειονότητας Γεζίντι. Τρία αυτοκίνητα παγιδευμένα με δύο τόνους εκρηκτικά εξερράγησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο 796 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 562. 

11η Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία με σχεδόν 3.000 νεκρούς. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μια αλληλουχία τεσσάρων συντονισμένων επιθέσεων της αλ Κάιντα συνέβη στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Τέσσερα αεροπλάνα τα οποία είχαν καταλάβει 19 αεροπειρατές και έπεσαν πάνω σε σημεία – κλειδιά. Δύο εξ αυτών προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε δύο ώρες και μαζί με αυτό καταστράφηκαν επίσης παρακείμενα κτήρια. Το τρίτο αεροπλάνο έπεσε στο Πεντάγωνο στη Βιρτζίνια ενώ το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσυλβάνια όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε την αρχή των αμερικανικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ , ενώ προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλον τον κόσμο, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας.

Διπλή βομβιστική στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2015

Τουλάχιστον 97άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 186 τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ανατινάχτηκαν εν μέσω φιλοκούρδων και αριστερών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας για να πραγματοποιήσουν μια πορεία υπέρ της ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

Στις 13 Νοεμβρίου 2015 το Παρίσι αιματοκυλίστηκε από την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» που πραγματοποίησε συντονισμένες ένοπλες επιθέσεις στον συναυλιακό χώρο Bataclan, στο στάδιο της Γαλλίας και σε μια σειρά μπαρ όπου συχνάζει η νεολαία στην καρδιά της πρωτεύουσας. Τραγικός απολογισμός 130 νεκροί και περίπου 370 τραυματίες.