Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Νομοσχέδιο με ευρείες εφαρμογές στην υγεία και περίθαλψη αναμένεται να εγκριθεί από την αμερικανική Βουλή



Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να περάσει ένα νομοσχέδιο αύριο προϋπολογισμού 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 δις ευρώ) το οποίο σχεδιάστηκε για να προωθήσει την ιατρική καινοτομία, να προσφέρει ταχύτερη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, να επεκτείνει την κάλυψη για ψυχικές ασθένειες, και να καταπολεμήσει την κατάχρηση οπιοειδών.

Το σχέδιο νόμου, γνωστό ως Νόμος Θεραπειών 21ου Αιώνα, θα χρηματοδοτήσει με 4,8 δις δολάρια (4,5 δις ευρώ) τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στα επόμενα δέκα χρόνια για να διεξάγουν έρευνες σχετικά με τον εγκέφαλο, τον καρκίνο και με ιατρική ακριβείας. (Τα Ινστιτούτα NIH, ως ενιαίος οργανισμός, αποτελούν τμήμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, και εκτελούν χρέη εθνικού οργανισμού ιατρικής έρευνας.)

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια (471 εκατ. ευρώ) θα δοθούν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να μειώσει τον χρόνο έγκρισης φαρμάκων και ιατρικών συσκευών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία στον Οργανισμό. Δεν έχει μιλήσει συγκεκριμένα για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά η Γερουσία από την οποία θα πρέπει επίσης να περάσει πριν γίνει νόμος θα ψηφίσει επ' αυτού την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να περάσει, ίσως με κάποιες τροπολογίες, και μετά να δοθεί στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον υπογράψει.

Το νομοσχέδιο καλεί επίσης να δωθούν και 1 δις δολάρια (942 εκατ. ευρώ) σε δύο χρόνια για την περίθαλψη και πρόληψη κατάχρησης οπιοειδών, μεταξύ των οποίων θα συμπεριληφθούν και προγράμματα βελτίωσης της παρακολούθησης συνταγολόγησης, εκπαιδευτικά προγράμματα για παρόχους υπηρεσιών υγείας, και εκτεταμένη πρόσβαση σε προγράμματα αποθεραπείας.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, μεταξύ των και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασσαχουσέττης, δημοκρατική, έχουν δηλώσει ότι περιέχει υπερβολικά πολλές διατάξεις που οφελούν την φαρμακοβιομηχανία και οι οποίες θα επιτρέψουν στις εταιρείες να προωθήσουν θεραπείες με περιορισμένη αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Μιλώντας στη γερουσία χθες, η Ουόρεν είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τα πολλά θετικά στοιχεία του και ότι δεν θα αποτελέσει "λακέ" της φαρμακοβιομηχανίας. Η Ουόρεν και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλι από την Άιοβα διαφωνούν με ένα άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει σε εταιρείες να αποκρύπτουν τις αμοιβές τους σε ιατρούς, περιγράφοντάς τις ως υποστήριξη για συνεχιζόμενη ιατρική επιμόρφωσης. Ο Γκράσλι είχε συνυπογράψει τον Νόμο Sunshine, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όπου καταγράφονται οι πληρωμές σε γιατρούς για φάρμακα και ιατρικά εργαλεία.

"Πολλές από τις προηγούμενες πληρωμές σε ιατρούς υπάγονταν στη γενική κατηγορία 'Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση'", είπε ο Γκράσλι σε δήλωσή του χθες. "Δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα παραθυράκι που θα επιτρέψει σε εταιρείες φαρμάκων και συσκευών να καλύπτουν τις πληρωμές τους σε ιατρούς κάτω από μια κατηγορία πληρωμών που είναι υπερβολικά γενική και θα μπορούσε να διαλύσει την ουσία και το στόχο του Νόμου Sunshine", συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο επίσης απαλλάσσει τους ιατρούς από την ανάγκη να αναφέρουν τις έμμεσες πληρωμές, που αφορούν ομιλίες που δίνουν.

Οι ασθενείς χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα τους επιτρέψει να εκφέρουν αποτελεσματικά τη γνώμη τους στη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων. "Αυτό το νομοσχέδιο δίνει κεντρικό ρόλο στον ασθενή", είπε η Έλεν Σίγκαλ, πρόεδρος και ιδρύτρια μιας οργάνωσης υποστήριξης διεκδικήσεων των ασθενών, Φίλοι της Έρευνας για τον Καρκίνο. "Ενθαρρύνει την καινοτομία και δεν μειώνει τα πρότυπα ασφαλείας", συμπλήρωσε.