Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 -

Μαξίμου: Πλάνο ανασύνταξης μέχρι την άνοιξη



Με σύστημα 2+2 μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτικό γήπεδο της νέας περιόδου, ύστερα από ένα εξάμηνο αναταράξεων και μιας πρώτης, πλέον, σταθεροποίησης του σκηνικού: η κυβερνητική παράταξη κρατά δυνάμεις, αλλά (πολύ) μακριά από τροχιά επίτευξης αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ εντείνει τις πιέσεις επισήμως από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025 που ξεκίνησε στη Βουλή προχθές και κορυφώνεται με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή αντιμετωπίζεται από κάθε πλευρά του πολιτικού συστήματος ως το πρώτο ορόσημο από μια σειρά άλλων που θα απασχολήσουν τη δημόσια σφαίρα τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας τελικά τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Μπροστά σε αυτά, το Μαξίμου έχει ανάγκη αρχικά από ανθεκτικά αναχώματα και επούλωση πληγών για να ελπίζει στη συνέχεια σε αποτελεσματικές κινήσεις. Εξού και ο ορίζοντας των επόμενων 120 ημερών, που κουβαλά γρίφους και ασκήσεις ισορροπίας (όπως η προεδρική εκλογή και η εκκίνηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης), ευκαιρίες και παγίδες (ως προς τη διαχείριση του εσωκομματικού τοπίου, των αντιπάλων, των απαιτήσεων των πολιτών στην καθημερινότητα), σπάει στα δύο: ένα δίμηνο άμυνας και ανασύνταξης δυνάμεων και ένα δίμηνο επίθεσης στο οποίο όλα τα όπλα θα βγουν από τη φαρέτρα.

Ο Μητσοτάκης που παρευρέθηκε στην έναρξη της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού, είπε στους υπουργούς του να τον αντιμετωπίσουν ως «το πρώτο βήμα», που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στους στόχους της για το 2027, και ζήτησε υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς υπέρμετρους πανηγυρισμούς.

Υπό το βάρος της κυβερνητικής φθοράς και της κοινωνικής πίεσης, το Μαξίμου προσπαθεί (και) μέσω προϋπολογισμού πρώτον να συγκροτήσει αφήγημα γύρω από την ενίσχυση των εισοδημάτων προς επανασύνδεση με αποστασιοποιημένα ακροατήρια και δεύτερον να εκπέμψει μήνυμα γαλάζιας συσπείρωσης.

 

Στην ίδια κατεύθυνση ανοίγουν, παραμονές των Χριστουγέννων, οι υπουργικοί μπλε φάκελοι του 2025, τους οποίους το Μαξίμου θα προβάλλει ως τον οδικό χάρτη της «πρακτικής Κεντροδεξιάς», προσπαθώντας να ξεκόψει τη συζήτηση περί «δεξιάς» ή «κεντρώας» στροφής.

Προκλήσεις και παγίδες

Όσο το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να ανασκουμπωθεί και να θωρακίσει την εικόνα συνοχής του, όχι μόνο προκρίνει τον θετικό λόγο με αιχμή τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι (αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην ομιλία του Μητσοτάκη την Κυριακή) αλλά επιπλέον προτιμά το ήπιο πολιτικό κλίμα, που έχει επιβεβαιωθεί μέσω μετρήσεων ότι την ευνοεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λείψουν οι καθαρές διαχωριστικές γραμμές της ΝΔ από τον βασικό αντίπαλό της και νέο διεκδικητή του πολιτικού Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ.

 

Εξάλλου στόχος της κυβερνητικής παράταξης η οποία δεν πέτυχε να απεγκλωβιστεί όσο γρήγορα προσδοκούσε από τα επίπεδα των ευρωεκλογών, είναι να βρεθεί σε τροχιά πάνω από τα εκλογικά όριά της – ιδανικά από τις αρχές του 2025 –, πείθοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Εξού και η προσοχή δεν στρέφεται μόνο στα ακροατήρια που κινούνται στην γκρίζα ζώνη, ζυγίζοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει επίσης στον έλεγχο (ή έστω στην πρόληψη προτού να λαμβάνουν διαστάσεις) των εσωτερικών τριβών καθώς και στη διαχείριση της εκ δεξιών αντιπολιτευτικής κριτικής.

Αυτή την ατζέντα περιμένουν στην κυβέρνηση ότι θα ανοίγει πλέον με κάθε ευκαιρία ο διαγραφείς πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αναχώματα

Προσδοκία του Μαξίμου είναι να αποδώσουν τα αναχώματα και μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου να εμπεδωθεί η «αλλαγή σελίδας», ώστε να στρωθεί ο δρόμος για τις επόμενες πρωτοβουλίες. Εντός Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οδεύοντας το μέσο της δεύτερης τετραετίας του, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει κινήσεις με ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα. Πρώτη και σημαντικότερη, η προεδρική εκλογή.

Εκτιμάται ότι ο ίδιος δεν θα αφήσει το θέμα να συρθεί μέχρι την τελική προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου 2025 για την ειδική ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά θα αποκαλύψει την πρότασή του πολύ νωρίτερα, προσδοκώντας το πρόσωπο να πάρει «όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους». Επόμενος σταθμός η συνταγματική αναθεώρηση. Και ενδιαμέσως ένα «όπλο» που φέρεται να κρατά ο Μητσοτάκης για τις αρχές της άνοιξης: ανασχηματισμός.