Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 -

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία



Διορία 48 ωρών είχαν το Ισραήλ και η Χαμάς για να απαντήσουν στο σχέδιο εκεχειρίας, που τους παρουσίασαν οι μεσολαβητές την Κυριακή.

Οι δύο πλευρές δέχονται μεγάλες πιέσεις και καμιά δεν δείχνει διατιθεμένη να εγκαταλείψει πρώτη το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε στο Κάιρο από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προβλέπει την εφαρμογή εκεχειρίας διάρκειας έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα και την επιστροφή των κατοίκων την βόρειας Γάζας στις εστίες τους, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς.

Μακροπρόθεσμα προβλέπει την απελευθέρωση του συνόλου των ομήρων, καθώς και ενός απροσδιόριστου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων. Προβλέπει, επίσης, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και την άρση της πολιορκίας, που έχει επιβληθεί από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας στον θύλακα από τη Χαμάς.

Από την Κυριακή, ανεπίσημες ανακοινώσεις, συχνά αντιφατικές, διαδέχονται η μία την άλλη. Για τον Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Ερευνας για τον Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης «οι διαπραγματευτές βρίσκονται σε αδιέξοδο». Ωστόσο, κανείς δεν έχει εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση», επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπός της.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος βρίσκεται μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αίτημα μη αποδεκτό σε αυτό το στάδιο από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κωλυσιεργεί επικαλούμενος τον στόχο της «εξάλειψης» των ταγμάτων της Χαμάς, που, όπως ισχυρίζεται, είναι συγκεντρωμένα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες.

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, διαβεβαίωσε ότι ο θάνατος των τριών γιων του σε ισραηλινή επιδρομή χθες στη Γάζα δεν θα αλλάξει τις απαιτήσεις της οργάνωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι μηδενική, είναι καταδικασμένα να παραγάγουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο κόσμος τους παρακολουθεί, οι πληθυσμοί τους βρίσκονται στα όριά τους.