![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/b04926a676754d7c8d8ece951f9ae4a5.jpg?itok=iznPpUlv)
Στο Παρίσι θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Τον Ε. Μακρόν θα συντασήσει και σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της ενόχλησης της Αθήνας, μετά τις πληροφορίες για την πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, μια διαδικασία στην οποία συμμετέχει και η Γαλλία. Οι εν λόγω πύραυλοι αποτελούν ένα στρατηγικό όπλο για τα αεροσκάφη Rafale.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αρχικά είχε ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβευτή της Γαλλίας, Laurence Auer.
Στην ατζέντα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο θα περιλαμβάνεται το σύνολο των διμερών σχέσεων ειδικά στον αμυντικό τομέα, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν συνάψει σημαντικές συμφωνίες στα εξοπλιστικά και το 2025 αποτελεί μια κομβική χρονιά, καθώς οι φρεγάτες Belharra θα αρχίζουν να παίρνουν τη θέση τους στον στόλο μας.
Μητσοτάκης και Μακρόν θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Παράλληλα δεν αποκλείεται οι δυο ηγέτες να ασχοληθούν και με το φλέγον πολιτικό θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την παρεμβατική συμπεριφορά του πιο στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, του Έλον Μασκ.
Εκτός όμως από τη συνάντηση των δυο ηγετών, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στη σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου ο ανταγωνισμός ειδικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα αυτό είναι στο απόγειό του.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και μάλιστα η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη.
Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην ΕΕ που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, όπου θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το “Stargate”», δήλωσε ο Μακρόν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διεθνούς συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.