Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 -

Σαντορίνη: Τι «δείχνουν» οι τελευταίες αναλύσεις του καθηγητή Κ. Συνολάκη



Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Σαντορίνη, σημειώνοντας πως οι τελευταίοι σεισμοί έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία.

Οι συνεργάτες του έχουν τοποθετήσει ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στο νησί, ενώ είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί και δεύτερος, προκειμένου να παρέχουν σημαντικά δεδομένα για την παρακολούθηση της στάθμης της θάλασσας.

 
 

Ο κ. Συνολάκης τόνισε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της περιοχής μέσω παλιρροιακών σταθμών, αναφέροντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις δέκα τέτοιοι σταθμοί στο Αιγαίο, κάτι που καθιστά την ανάγκη για περισσότερους εξαιρετικά σημαντική.

Αν και τα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ακόμα περιορισμένα, επισημαίνει πως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το τέλος της τρέχουσας σεισμικής ακολουθίας.

 

Αναφερόμενος στις αντίστοιχες κινήσεις του 2011, σημείωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις τότε διήρκεσαν για περίπου ένα χρόνο.

Σχετικά με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης σε επιστημονικά στοιχεία, τονίζοντας ότι η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των σεισμικών φαινομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση τυχόν φυσικών καταστροφών. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, είναι ήδη δεδομένο σε άλλες σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, όπως στην Ιαπωνία και την Καλιφόρνια. Στην Ελλάδα, η ανάγκη για τέτοιους σταθμούς παραμένει έντονη, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμα ένα επαρκές δίκτυο.

Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ύπαρξης μαγματικών υγρών στην περιοχή, τα οποία ενδέχεται να προκαλούν σεισμικές δονήσεις.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεση η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, η περιοχή παρουσιάζει σημάδια μαγνητικής ανωμαλίας.

Εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο για να αναπτυχθεί και επανέλαβε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία με διεθνείς επιστήμονες, ιδιαίτερα ηφαιστειολόγους που έχουν ήδη μελετήσει τη Σαντορίνη και έχουν πολύτιμη εμπειρία στην περιοχή. Εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία με διεθνείς ειδικούς και να ενσωματώσει νέες γνώμες και τεχνικές στον τομέα της σεισμολογίας και της ηφαιστειολογίας.