Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Βάιντμαν ζητά από την ΕΚΤ ευελιξία για τον στόχο του πληθωρισμού



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιδείξει ευελιξία σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί να φθάσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος και θα πρέπει να ανησυχεί για τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών, καθώς θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για χρόνια, η ΕΚΤ συζητά το πόσο γρήγορα χρειάζεται να αυξήσει τον πληθωρισμό στο στόχο της για επίπεδα σχεδόν 2% και κατά πόσο ο ορισμός του «μεσοπρόθεσμα» θα μπορούσε να υπερβεί τον χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης του 2018.

«Το μεσοπρόσθεσμα δεν είναι ‘κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον’ αλλά δεν είναι επίσης ‘το συντομότερο δυνατό και με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank. 

«Κατά συνέπεια, το μεσοπρόθεσμα εσκεμμένα περιλαμβάνει κάποια ασάφεια αναφορικά με τον ακριβή χρονικό ορίζοντα».

Ο Βάιντμαν είπε επίσης ότι μολονότι ο πληθωρισμός υποχώρησε πρόσφατα σε αρνητικό έδαφος, δεν διαβλέπει τον κίνδυνο διατήρησης του αποπληθωρισμού ή μείωσης των τιμών.

Παράλληλα δεν έχει πειστεί ότι η μείωση του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα συνεχιστεί.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό, μια κίνηση που βρίσκει αντίθετο τον Βάιντμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησε ότι τα τραπεζικά κέρδη θα υποστούν πλήγμα.

«Εμείς, ως κεντρικοί τραπεζίτες, δεν ανησυχούμε τόσο πολύ για τα τραπεζικά κέρδη, αλλά για την ικανότητα των τραπεζών να μεταδίδουν την νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στο Λιχτενστάιν. 

«Και αυτή η ικανότητα μετάδοσης της πολιτικής δεν είναι ανεξάρτητη από την κεφαλαιακή τους βάση διότι αυτή σε μεγάλο βαθμό καθορίζει πόσο καλά μπορούν οι τράπεζες να απορροφήσουν τα σοκ» πρόσθεσε.