Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

οικονομια



Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ στα 144,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κατά 912 εκατ. ευρώ στα 44,1 δισ. ευρώ.



JP Morgan: Κακή ιδέα να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο

Η JP Morgan χαρακτηρίζει «πολύ κακή ιδέα» το ενδεχόμενο το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες αγορές, από τις αναδυόμενες που είναι τώρα.



Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τη Eurostat

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα τρόφιμα σημειώνουν σημαντική αύξηση κατά 5,8%, αν και με πιο βραδύ ρυθμό από τον Ιανουάριο, όταν είχαν αυξηθεί κατά 7,1%.



Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Σημαντική μείωση κατά 5,2 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, όπως και οι χορηγήσεις δανείων, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε στο 3% και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 2,734 δισ. ευρώ.



Πρωτογενές πλεόνασμα 945 εκατ.ευρώ εμφάνισε τον Ιανουάριο ο Προϋπολογισμός σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές πλεόνασμα 945 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός, σε ταμειακή βάση, τον Ιανουάριο έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα του Προϋπολογισμού (πάντα σε ταμειακή βάση) διαμορφώθηκε στα 239 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,077 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.



ΔΝΤ: «Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα του πολύ σκληρού φρένου χρέους»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Pierre-Olivier Gourinchas αναφερόμενος στις δυσμενείς επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Γερμανία «πληρώνει το τίμημα του φρένου χρέους της».