Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Γιατί οι τζιχαντιστές ευνοούνται από την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία



Η κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro κι η αριστερή Liberation δύσκολα έχουν την ίδια οπτική γύρω από ένα ζήτημα, ειδικά αν έχει εθνικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Κι όμως, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, οδήγησε τους εκδότες των δύο ιστορικών εντύπων να καταλήξουν, εν αγνοία τους, σε πρωτοσέλιδο με κοινό τίτλο: «Το Σοκ».

Αμφότερα τα δύο έντυπα μία ημέρα μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κυκλοφόρησαν εκφράζοντας έκπληξη για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της εκλογικής μάχης, όπου το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σημείωσε πρωτιά σε έξι από τις 13 περιφέρειες.

Η Μαρίν Λεπέν πράγματι «κέρδισε» τους ψηφοφόρους, όμως, η λέξη «σοκ» δεν θα έπρεπε να περιγράφει τα συναισθήματα μετά το αποτέλεσμα, καθώς η εξέλιξη αυτή είχε ήδη προαναγγελθεί.

Άλλωστε, το μακελειό στο Παρίσι μόλις τρεις εβδομάδες πριν οι ψηφοφόροι οδηγηθούν στις κάλπες είχε καλλιεργήσει ευνοϊκό κλίμα για το ξενοφοβικό κόμμα.

Βέβαια, το 28,6% δεν σημαίνει ότι οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή θα συρρεύσουν στις κάλπες ρίχνοντας την ψήφο τους στην κόρη του ιδρυτή του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι ενδεικτικό της αγωνίας και του φόβου των Γάλλων.

«Το Εθνικό Μέτωπο είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται την αυθεντική γαλλική δημοκρατία, μία δημοκρατία με μόνο μία αποστολή: το εθνικό συμφέρον, την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, την διατήρηση του τρόπου ζωής μας, την ανάπτυξη των παραδόσεών μας και την υπεράσπιση όλων των Γάλλων, ειδικά των πιο αδύναμων», είπε η επικεφαλής του κόμματος στην ομιλία της μετά τα αποτελέσματα με τους υποστηρικτές να πανηγυρίζουν για την πρωτιά.
Πράγματι, το Εθνικό Μέτωπο, αφού τα ηνία του κόμματος ανέλαβε η Μαρίν Λεπέν προβάλλει σαν κύριο μέλημα την προστασία των Γάλλων πολιτών, έχοντας επιμελώς «ξεχάσει» τις ξενοφοβικές κορώνες του Ζαν Μαρί Λεπέν. Για αυτό το λόγο δεν είναι απόλυτα σωστό να ταυτίζεται η επικράτησή του εξαιτίας της φονικής επίθεσης στο Παρίσι από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όλα αυτά, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν: Το κορίτσι-θαύμα της γαλλικής ακροδεξιάς

 

Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν είναι το κορίτσι-θαύμα της γαλλικής ακροδεξιάς. Μόλις 25 ετών, με μακριά ξανθά μαλλιά όπως η θεία της, με χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν κι έναν δυναμισμό που θυμίζει στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι το «νέο αίμα» του κόμματος, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία.

Μπορεί οι ομιλίες της να μην έχουν μείνει στην Ιστορία, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις ο γαλλικός Τύπος εστιάζει σε αυτές περισσότερο για τον ύφος, παρά για το περιεχόμενό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Μάρτιο μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας, λέγοντας πως έχει «ανόητη συμπεριφορά απέναντι στο Γαλλικό Μέτωπο». Η στάση της και ο τρόπος αντιμετώπισης του πρωθυπουργού, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν εκνευρισμό στον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος της απάντησε έντονα μεν, με το χέρι να τρέμει δε, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χρήστες του Διαδικτύου, ούτε από τους ίδιους τους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου που το ερμήνευσαν σαν ένδειξη αδυναμίας. Κανείς δεν γνωρίζει αν η 25χρονη Μαριόν, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού θα είναι η μελλοντική επικεφαλής του κόμματος, ωστόσο προς το παρόν εκτελεί το καθήκον της, αναβιώνοντας τις σκληρές θέσεις του παππού της, με αποτέλεσμα να καταφέρει να συγκεντρώσει 40% στην περιφέρεια και προπύργιο των Σοσιαλιστών Προβηγκία - Άλπεις.

Η αναλύτρια Σεσίλ Αλντουί που μελέτησε τη ρητορική της 25χρονης υποστηρίζει ότι παρότι η Μαριόν δίνει την εικόνα μίας νέας γυναίκας, μοντέρνας, φιλικής, ευγενικής, οι ομιλίες της είναι πολύ πιο συντηρητικές από εκείνες της θείας της και μερικές φορές πιο επιθετικές. Χρησιμοποιεί τις λέξεις της γενιάς της, το ύφος των συνομηλίκων της, ωστόσο προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικό και παραδοσιακό σε θέματα ηθικής, ακόμα και σε θέσεις που είναι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, κυρίως γύρω από το δικαίωμα στην άμβλωση, ή τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Όπως εξηγεί η αναλύτρια, το πιθανότερο είναι το Εθνικό Μέτωπο να την αξιοποιήσει παρουσιάζοντάς την ως το νέο πρόσωπο του κόμματος που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Γαλλίας «αν και βλέποντας αυτό που προτάσσει είναι προφανές ότι αναφέρεται στο οικονομικό, θεσμικό και ηθικό σύστημα της δεκαετίας του 1980».

Γιατί οι τζιχαντιστές ήθελαν τη νίκη της Λεπέν

 

Μετά τη φονική επίθεση στο Παρίσι, έπειτα από το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια και ακόμα ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας πολιτών στο μετρό του Λονδίνου, στις δυτικές χώρες υπερισχύει η ρητορική της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας.

Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz αποτελούν νίκη της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.

Η τρομοκρατική οργάνωση θέλει να πείσει τους μουσουλμάνους που ζουν σε χώρες της Δύσης ότι δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί, ότι δε θα μπορέσουν ποτέ να ενσωματωθούν σε μία δυτική κοινωνία και ότι η Δύση θα είναι πάντα βασισμένη στην χριστιανισμό και επομένως θα αντιτίθεται στον ισλαμισμό. Όλα αυτά, ενώ ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην προεδρική κούρσα, Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο για καταγραφή των μουσουλμάνων, για κλείσιμο των τζαμιών.

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνει το δημοσίευμα, να μη μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο κατά της Δύσης, αλλά μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο ιδεών. Οι τζιχαντιστές, επομένως, θα χρειαστεί απλώς να πείσουν μουσουλμάνους σε δυτικές χώρες ότι η μόνη επιλογή τους είναι το Ισλαμικό Κράτος. Αν το κάνουν σωστά, δε χρειάζεται καν να οργανώσουν επιθέσεις, όπως αυτή στο Παρίσι, καθώς είναι αρκετό να εμπνεύσουν τους νέους και να δουν το αποτέλεσμα να ξετυλίγεται μόνο του.

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποσύρει τους υποψηφίους από δύο περιφέρειες

 

Σε μία προσπάθεια να ελαττώσει τις απώλειές του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Στις δύο αυτές περιφέρειες επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Εθνικού Μετώπου είναι η ηγέτης του Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ακροδεξιό κόμμα εξασφάλισε κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ποσοστά που υπερβαίνουν το 40% των ψήφων στις δύο αυτές περιφέρειες.
Νωρίτερα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών προβλέψεων, ο Νικολά Σαρκοζί και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς.

Ο Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ένωσης ή απόσυρσης ψηφοδελτίων του κόμματός του «Οι Ρεπουμπλικανοί», το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί «την μόνη δυνατή εναλλακτική λύση»" στις περιοχές όπου κινδυνεύει να κυριαρχήσει το Εθνικό Μέτωπο.