Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την εθνική τηλεόραση, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους γύρω από τις αντιδράσεις για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του, Κιμ Κεόν Χι.
Ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η πρώτη κυρία θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί πιο συνετά, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της είναι υπερβολικές και τη στοχοποίησαν άδικα.
Ο Γιουν είχε προηγουμένως ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που ζητούσε την έρευνα για τις κατηγορίες κατά της Κιμ, αλλά στην ομιλία του δεσμεύτηκε για τη σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί τις επίσημες δραστηριότητες της πρώτης κυρίας.
Η δημόσια αυτή παρέμβαση έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του προέδρου να ανακτήσει τη δημοτικότητά του, που έχει υποχωρήσει λόγω των συνεχών σκανδάλων γύρω από τη σύζυγό του.
Το πρώτο σκάνδαλο προέκυψε το 2023, όταν το κανάλι στο YouTube Voice of Seoul δημοσίευσε βίντεο που φέρεται να δείχνει την Κιμ να αποδέχεται μια τσάντα Dior αξίας 3 εκατομμυρίων γουόν (περίπου 2.200 δολάρια) από έναν πάστορα. Το βίντεο καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με κρυφή κάμερα ενσωματωμένη στο ρολόι του πάστορα.
Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, καθώς η νοτιοκορεατική νομοθεσία απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς και τους συζύγους τους να αποδέχονται δώρα αξίας άνω των 750 δολαρίων.
Ο πρόεδρος Γιουν απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «πολιτικό τέχνασμα», χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Ωστόσο, αυτή η στάση προκάλεσε την έντονη κριτική του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «ανελέητη» και «απελπιστική». Μέσα στο ίδιο του το κόμμα, υπήρξαν συγκρίσεις της πρώτης κυρίας με τη Μαρία Αντουανέτα, τη βασίλισσα της Γαλλίας, γνωστή για τον πολυτελή τρόπο ζωής της.
Σύμφωνα με το Times of India η Κιμ Κεόν Χι είχε επίσης κατηγορηθεί για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2020, όταν ο Γιουν υπηρετούσε ως γενικός εισαγγελέας. Οι κατηγορίες αφορούσαν ένα σχέδιο χειραγώγησης αξίας 63,6 δισεκατομμυρίων γουόν (περίπου 61 εκατομμύρια δολάρια) που σχετιζόταν με την εταιρεία Deutsche Motors. Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε, καθώς αποδείχθηκε ότι η Κιμ δεν γνώριζε πως οι λογαριασμοί της χρησιμοποιούνταν για αυτή τη δραστηριότητα.
Κατηγορίες για λογοκλοπή
Οι κατηγορίες δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η πρώτη κυρία ενεπλάκη ξανά σε σκάνδαλο όταν ομάδα καθηγητών επανέφερε κατηγορίες για λογοκλοπή στο διδακτορικό της και άλλα επιστημονικά άρθρα, σύμφωνα με την Korea Times. Παρ’ όλα αυτά, έπειτα από έρευνα οκτώ μηνών από το Πανεπιστήμιο Kookmin, οι κατηγορίες απορρίφθηκαν, καθώς το πανεπιστήμιο δήλωσε πως είχε παρέλθει η πενταετής προθεσμία για την επαλήθευση των εργασιών.
Η υπόθεση συνεχίζει να αποτελεί σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη Νότια Κορέα, με τον πρόεδρο να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της υποστήριξης προς τη σύζυγό του και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κοινού.