Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών - Τι αλλάζει



«Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Ρύθμιση οφειλών: Έρχεται συνολική ρύθμιση και αναδιάρθρωση όλων των χρεών
Το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών προσώπων, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός, θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις οφειλές, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει πρόνοια αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι αφού, για πρώτη φορά, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, και μετά το τέλος του 2018. Επίσης ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του κράτους αφού επιδοτείται σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου. Αποτρέπεται εξάλλου η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές και περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία. Κυρίως ενισχύεται η κοινωνική συνοχή καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πρόγραμμα λέγεται «Γέφυρα» επειδή πράγματι είναι η «Γέφυρα» μέχρι το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας για το σύνολο των δανειοληπτών έληξε επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019. Επίσης, δεν έδινε οριστική προστασία σε όλους, αλλά αντίθετα, όσοι απορρίφθηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με συσσωρευμένες οφειλές. Διαδέχθηκε την κατάσταση αυτή ένα προσωρινό πλαίσιο προστασίας, που δεν ήταν για όλους, αλλά για μία μόνον μικρή περίμετρο δανειοληπτών, το οποίο και εμείς παρατείναμε για μεγαλύτερο διάστημα από την αρχική λήξη που όρισε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και περιέγραψε πως κινήθηκε η σημερινή πολιτική ηγεσία.

«Το υπουργείο Οικονομικών, μελετώντας προσεκτικά την κατάσταση που είχε παραλάβει, θέλησε να κάνει κάτι ουσιαστικό για την οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Εντόπισε ότι η πλέον βιώσιμη λύση για τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας είναι η ρύθμιση της οφειλής με τον χρηματοδοτικό φορέα ή τον διαχειριστή κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και την τήρηση από αυτόν ενός πλάνου αποπληρωμής.

Όπως, δηλαδή, έκαναν όλα τα προστατευτικά νομοθετικά πλαίσια.

Έτσι, με συντονισμένες ενέργειες με τις τράπεζες, ενθαρρύνθηκαν οι απευθείας ρυθμίσεις με τους οφειλέτες.

Ενδεικτικό είναι ότι, κατά τους τελευταίους μήνες, οι πολίτες ρύθμισαν πάνω από 270.000 δάνεια, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην 1η κατοικία τους», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε ότι «αυτό αποτελεί ένα θετικό γεγονός, που το επικροτούμε και θέλουμε να το υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο».

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών ήρθε να στηρίξει την προσπάθεια των πολιτών να κάνουν συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και να την τηρήσουν, για να διασώσουν την κατοικία τους.
Έτσι, με διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, επιδοτούνται, για 9 μήνες, όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

«Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας της Πρώτης Κατοικίας που βρήκαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται:

§ Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

§ Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους.

§ Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους.

§ Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

§ Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

§ Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

«Για όλες αυτές τις κατηγορίες πληγέντων παρέχουμε επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2018», είπε ο υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά ότι επιδοτείται η μηνιαία δόση των εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, 80% το 2ο τρίμηνο και 70% το 3ο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι διευρυμένα έναντι του προγράμματος της προηγούμενης Κυβέρνησης:

§ Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (όπως ήταν και στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

§ Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (έναντι 130.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

§ Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ (έναντι 36.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

§ Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ (έναντι 15.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

§ Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ (έναντι 280.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια είναι έτι ευνοϊκότερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ