Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ρύθμιση οφειλών



Εξωδικαστικός μηχανισμός: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών

Σε 7.360 ανέρχονται οι νέες αιτήσεις από οφειλέτες που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού το Φεβρουάριο. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των αιτήσεων των προηγούμενων μηνών – ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα – και αποτελεί ρεκόρ και ιστορικό υψηλό.



Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία - Οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι

Το υπουργείο Οικονομικών, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, κάθε μήνα καταγράφονται και νέες περιπτώσεις απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο.



Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ξεκίνησε την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.



Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών - Τι αλλάζει

«Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.



Πάνω από 110.000 καταναλωτές ρύθμισαν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ

Βελτίωση της εισπραξιμότητας και περιορισμός της διαρροής καλών πελατών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο, με την εφαρμογή του νέου συστήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ρεύματος.



Κατασχέσεις για μη ρυθμισμένες οφειλές: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ μπαίνουν όσοι οφειλέτες του Δημοσίου δεν υπάχθηκαν στις 120 δόσεις

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα βρεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα 564.034 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ουσιαστικά πρόκειται για τους οφειλέτες που δεν έχουν φροντίσει να εντάξουν τα χρέη τους σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, αλλά ούτε έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της πρόσφατης ρύθμισης των 120 δόσεων.