Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Επίθεση Ραγκούση στη Γεννηματά: Σκάνδαλο η απόρριψη του εκλογικού νόμου



Επίθεση στην Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αναφορικά με τον εκλογικό νόμο μίλησε για πολιτικό σκάνδαλο αν η ίδια το απορρίψει. 

 

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον εκλογικό νόμο, ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε ότι «αν η κ. Γεννηματά και ο κ.Θεοδωράκης δεν είχαν έγκαιρα προειδοποιηθεί τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαπράττουν ένα ιστορικό λάθος». Οπως όμως πρόσθεσε «από την ώρα που τους έχει γίνει σαφές ποιος πρόκειται να ωφεληθεί από τη διατήρηση των εκλογικών μπόνους, τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ιστορικό λάθος. Εκ των πραγμάτων, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως συνιστά πολιτικό σκάνδαλο».

Ο πρώην υπουργός έστρεψε τα πυρά του στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνοντας λόγο για ξαφνική απόφαση της κυρίας Γεννηματά «η οποία χωρίς καμία εξήγηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων κομματικές και υπογεγραμμένες αποφάσεις - καθώς και η απόφαση του κ. Θεοδωράκη να χαρίσουν στη Νέα Δημοκρατία δεκάδες βουλευτικές έδρες, χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά, καθώς και στον ΣυΡιζΑ επίσης χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά».

Οπως επεσήμανε «την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται να πασχίζουν για την επιβίωση του πολιτικού τους χώρου, διατηρούν στη ζωή τα εκλογικά μπόνους τα οποία την ημέρα των εκλογών θα αναγκάσουν άλλους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλους να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η ΝΔ».

Με ενισχυμενη αναλογική χρεοκοπήσαμε

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής. Με ένα τέτοιο νόμο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, και να ανακυκλώνει την κρίση της. Είναι αδιανόητο η δημόσια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ελλάδα που χρεοκόπησε, να έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχε πριν τη χρεοκοπία».

Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα μετά από 35 χρόνια μεταπολίτευσης οδηγήθηκε στην χρεοκοπία με εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και μπόνους. Όχι με απλή αναλογική».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα κόλλησε στο μνημόνιο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, γιατί την ώρα που έπρεπε να υπάρχει εθνική συναίνεση και συνεργασία επικράτησε η μάχη για την κατάκτηση των μπόνους στις πλατείες και στα Ζάππεια».

Ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα που παράγει και η Ελλάδα της ανεργίας έχουν ανάγκη ως πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία και την εθνική συνεννόηση. Έχουν ανάγκη την νομοθετική σταθερότητα και όχι την πολιτική σταθερότητα γενικά κι αόριστα».

Οπως εξήγησε, «η κατάργηση των μπόνους αυξάνει τη νομοθετική σταθερότητα, καθώς και εξουδετερώνει ένα βασικότατο μηχανισμό που μας χρεοκόπησε. Ενώ ταυτόχρονα, καλλιεργεί υποχρεωτικά ένα πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης».

Ο κρατισμός των μπόνους

«Τα εκλογικά μπόνους είναι ο κρατισμός την πολιτική, είναι η μήτρα του κρατισμού στην πολιτική. Η λογική των εκλογικών μπόνους είναι να παρεμβαίνει το κράτος και να δίνει στα κόμματα αυτό που η κοινωνία αρνήθηκε να τους δώσει». Ο κρατισμός των μπόνους οδηγεί τα κόμματα στο ψέμα και στο λαϊκισμό. Τα εκλογικά μπόνους τα διακαώς τα επιθυμεί η κρατικοδίαιτη - παρασιτική Ελλάδα που αντιλαμβάνεται τα κόμματα και τις κυβερνήσεις ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση του κράτους.

Οχι απλή αναλογική χάρη στη Χρυσή Αυγή

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «οι ψήφοι της χρυσής Αυγής δεν είναι δυνατό να κρίνουν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Υπάρχει τρόπος αυτό να επιτευχθεί σε μία ονομαστική ψηφοφορία. Όχι απλή αναλογική, χάρη στη Χρυσή Αυγή». Πρότεινε ακόμη θεσμοθέτηση μονοεδρικών περιφερειών, κατάργηση του σταυρού προτίμησης καθώς και ενός νέου νομικού πλαισίου για την χρηματοδότηση της πολιτικής και των κομμάτων.

Σκεφτείτε Τσίπρα Πρωθυπουργό και Ζωή πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ως προς την πρόταση Τσίπρα για εκλογική προέδρου από τον λαό, ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Προεδρευόμενη Δημοκρατία σε συνδυασμό με εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό που πρότεινε ο κ.Τσίπρας είναι συνταγή εθνικής αυτοκτονίας κι εθνικού διχασμού» και έφερε ένα παράδειγμα: «Αρκεί να σκεφτεί ο κ.Τσίπρας τον εαυτό του ως εκλεγμένο Πρωθυπουργό και την κ. Κωσταντοπούλου ως εκλεγμένη Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το λαό».