Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Ένας 4χρονος Σύρος έκανε ποδαρικό στο hotspot της Χίου



Για πρώτη φορά λειτούργησε χθες το hotspot «HELPE VILLAGE» στη Χίο. Μια οικογένεια από τη Συρία ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν στον χώρο. Η Σιρίν, ο Αμπντέλ και ο 4χρονος γιος τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους» θέλουν να πάνε στη Στοκχόλμη και χθες γύρω στις 11 το πρωί, ύστερα από τον δίωρο πλου του φουσκωτού στο οποίο επέβαιναν άλλοι 47 συμπατριώτες τους, έφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας μέσα στο λιμάνι της Χίου.

Όλοι μαζί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Ταυτοποίησης Προσφύγων -hotspot- στο χωριό Χαλκειός της δημοτικής ενότητας Καμποχώρου, όπου και έγιναν οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης της οικογένειας του Αμπντέλ και της Σιρίν. Το οδοιπορικό αυτό που διήρκεσε μία ώρα δεν ήταν τίποτα μπροστά στο πολυήμερο ταξίδι που έκανε το ζευγάρι με το τετράχρονο παιδάκι τους.

«Για μέρες ταξιδεύαμε. Από τη Συρία περάσαμε στον Λίβανο. Κι από κει αεροπορικώς στην Τουρκία», μας λέει η Σιρίν , ενώ ο Αμπντέλ προσθέτει στην αφήγηση της διαδρομής τους: «Κάναμε δυόμισι ώρες με φουσκωτό από την Τουρκία. Πληρώσαμε 1.500 δολάρια για τη μεταφορά μας».

Στο ζευγάρι και το αγοράκι τους όταν μπήκαν στον χώρο όπου στεγάζονται οι οικίσκοι της καταγραφής και των πρώτων βοηθειών, μέσα στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, φόρεσαν στον καρπό τους από ένα βραχιολάκι, όπου εκεί καταγράφονται τα είδη που τους παρασχέθηκαν (π.χ. τρόφιμα). Η συνέχεια είναι ο χώρος αναμονής μπροστά στους οικίσκους του FRONTEX και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η οικογένεια του Αμπντέλ ήταν πρώτοι στην ουρά των ανθρώπων που περίμεναν χθες το μεσημέρι για την καταγραφή των στοιχείων τους και την ταυτοποίηση. Τους διανεμήθηκε από ένα χαρτάκι για να συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσής τους.

Η συνέντευξη
Το ζευγάρι με το τετράχρονο παιδάκι τους περίμεναν υπομονετικά την επόμενη φάση. Ήταν αυτή του screening, της συνέντευξης από ειδικούς της FRONTEX. Γεννημένοι στις χώρες του πολέμου της Συρίας, του Αφγανιστάν αλλά με ευρωπαϊκή υπηκοότητα, με στοχευμένες ερωτήσεις προσπαθούν να διακρίνουν αν όντως τα πρόσωπα που έχουν απέναντί τους είναι πρόσφυγες, δηλαδή από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν ή αν είναι μετανάστες. Αρχικά οι πρόσφυγες μπαίνουν στον χώρο όπου στεγάζονται οι οικίσκοι της καταγραφής και των πρώτων βοηθειών. Επόμενο στάδιο του μίνι οδοιπορικού της οικογένειας Σύρων στο hotspot είναι η ταυτοποίηση στοιχείων. Περνάνε στον επόμενο οικίσκο. Οι αστυνομικοί με web camera τους φωτογραφίζουν έναν έναν.

Τα στοιχεία τους περνάνε online στη Europol και στη συνέχεια τους παίρνουν τα αποτυπώματα της παλάμης και των δαχτύλων και των δυο τους χεριών. Τα τοποθετούν πάνω στο scanner και αυτά αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και διασταυρώνονται με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της χώρας και της ΕΕ.

Ύστερα από μία ώρα ο Αμπντέλ, η Σιρίν και το παιδάκι τους είναι ελεύθεροι. Προσωρινά. Αν δεν έχουν χρήματα μπορούν να μείνουν μέχρι 72 ώρες στο «HELPE VILLAGE». Αλλιώς μπορούν να αναζητήσουν τον τρόπο μετακίνησής τους από την Ελλάδα.

Έχουν χρόνο έξι μηνών να ζητήσουν άσυλο.