Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Απίστευτο: Ο ΟΑΕΔ έχει αρκετό πλεόνασμα, επειδή όμως δεν υλοποίησε προγράμματα για άνεργους!



Όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ο ΟΑΕΔ προβλέπεται να παρουσιάσει -με βάση τον προϋπολογισμό του 2018- θετικό ταμειακό ισοζύγιο ύψους 649 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 291 εκατ. έναντι του στόχου, για το έτος 2017.

Η δε βελτίωση οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από τη μείωση των δαπανών του κατά 220 εκατ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων του φορέα το πλεόνασμα προέκυψε από τη μη υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύσει 220 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε προϋπολογίσει.

Η επόμενη «χαρούμενη» είδηση για τους εκατομμύρια άνεργους -σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- θα ήταν να μας ενημέρωνε πόσα έχει κερδίσει από τους τόκους τηςΤράπεζας της Ελλάδας από το σύνολο των κατατεθειμένων κεφαλαίων του, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

 
Εξίσου αντιφατικός με το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει, είναι και ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 60%, δίνεται για κοινωφελή προγράμματα, μέσω των οποίων οι ωφελούμενοι βρίσκουν δουλειά για οκτώ μήνες αλλά στη συνέχεια όλοι απολύονται, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους μέσω παρόμοιων προγραμμάτων αφού η μοριοδότησή τους είναι πλέον πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι εργάστηκαν για 8 μήνες και μηδενίστηκε ο χρόνος συνεχόμενης ανεργίας τους.

Δυστυχώς, μόνο το 40% των κονδυλίων για τα προγράμματα απασχόλησης κατανέμεται στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ αποτελεί καθολικό διάδοχο και μοναδικό δημόσιο φορέα υπεύθυνο για την εκπόνηση προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει πλήρως να ανταποκριθεί σε αυτό τον ουσιαστικό ρόλο του.

Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ, εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, αλλά κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής δεν έχει εκπονηθεί από την κατάργησή του, το 2012, παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα θα έδιναν ώθηση στην αγορά εργασίας, αποτελώντας πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση της ανεργίας.