Ήταν ξημερώματα Σαββάτου της 17ης Νοέμβρη 1973 όταν η καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου υποχώρησε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ για να πατάξει την αντίσταση εκατοντάδων φοιτητών και εργατών που διαδήλωναν κατά της δικτατορίας.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά μνήμες ζωντανές και μηνύματα επίκαιρα. Οι εορτασμοί κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού κινήματος που οδήγησε ουσιαστικά στην πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973 ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής..
Στις 3 π.μ της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Οι φοιτητές βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη και αρχίζουν να εξέρχονται μαζικά. Ηταν η αρχή του τέλους της χούντας του ‘67
Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα το Νοέμβρη του `73 έχουν γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες λέξεις και ιστορίες. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές «αφηγήσεις» για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.
39 χρόνια μετά τη βραδιά της εισβολής με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάνουν μια αναδρομή στα γεγονότα των ημερών και τι έγινε τη βραδιά που το τεθωρακισμένο όχημα έριξε την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.
Δείτε τα βίντεο