Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Τι είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου; Συμπτώματα



Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου  είναι ίσως η συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης και αφορά τις βλάβες του δίσκου που υπάρχει ανάμεσα στους σπονδύλους και απορροφά τους κραδασμούς, προστατεύοντας παράλληλα τα οστά από την μεταξύ τους τριβή.

Για το λόγο αυτό είναι κατανοητό, γιατί μία βλάβη στο φυσικό αυτό «αμορτισέρ» του οργανισμού είναι άμεσα αισθητή έως και επώδυνη για τον ασθενή.

Συγκεκριμένα, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου έχει αρκετές ανεπιθύμητες και ενοχλητικές συνέπειες όπως:

Οσφυαλγία (πόνο στη μέση )

Ισχιαλγία (πόνο στα κάτω άκρα)

Αυχεναλγία (πόνο στον αυχένα)  

Πόνο ή μούδιασμα στα άνω άκρα

Θωρακαλγία (πόνο στον θώρακα, αίσθημα καύσου και αιμωδίες των κάτω άκρων ή  του θωρακοκοιλιακού τοιχώματος με ή χωρίς νευρολογικές διαταραχές

Μυελοπάθεια  (δυσκολία βάδισης, διαταραχές στην ούρηση ή την αφόδευση, σπαστικότητα κ.α.)

 Κατανοούμε λοιπόν ότι πρόκειται για μία αρκετά επώδυνη και ενοχλητική πάθηση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά προκειμένου να μην δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας και την γενικότερη υγεία μας.

Σε περίπτωση διάγνωσης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου και ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο ασθενής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο θεραπευτικές μεθόδους πάντοτε σε συνεννόηση με τον νευροχειρουργό του.

Η πρώτη έγκειται στην συντηρητική αγωγή, δηλαδή την χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονοδών φαρμάκων και την εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία, καθώς και ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.

Αν ωστόσο τα συμπτώματα είναι αυξημένα και παρατηρείται επίμονος πόνος για περισσότερο από τρεις μήνες και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο νευρολόγο.

Οι επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται από τον ειδικό νευροχειρουργό στην περίπτωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι:

Μικροδισκεκτομή: πραγματοποιείται από μια ελάχιστων εκατοστών τομή με ακτινοσκοπική καθοδήγηση και η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο δεν ξεπερνάει τις 24 ώρες

Ενδοσκοπική δισκεκτομή: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται κυρίως σε περίπτώσεις οσφυαλγίας και αυχεναλγίας. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι περίπου μία ημέρα.

Διαδερμική δισκεκτομή (δισκοπλαστική): Με τοπική αναισθησία, προωθείται ένα ειδικό τζελ (DiscoGel) στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η διαδικασία κρατάει 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο για μόλις 2 ώρες και στη συνέχεια να επιστρέψει σπίτι του.