Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Τα 6 φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη



Η ζάχαρη είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας, καθώς μας δίνει ενέργεια και τονώνει το αίσθημα της ευεξίας. Χρειάζεται όμως να την καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς σε υπερβολικές ποσότητες είναι επιβλαβής για την υγεία.

Η ζάχαρη των φρούτων διαφέρει ως προς την επίδρασή της στον οργανισμό μας από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που υπάρχει στα γλυκά ή στα πρόχειρα γεύματα. Για όσους όμως προσέχουν το σάκχαρό τους, όπως τα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, είναι αναγκαίος ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης από όποια πηγή κι αν προέρχεται.

Ιδανική λύση για να εξασφαλίσετε καλό έλεγχο του σακχάρου και να μην επιβαρύνετε την υγεία σας είναι η επιλογή φρούτων με μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε έξι από αυτά –που ταυτόχρονα είναι και πεντανόστιμα!

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και σε χορταστικές φυτικές ίνες. Μισό αβοκάντο παρέχει 120 θερμίδες και σχεδόν μισό γραμμάριο ζάχαρη.

Καρπούζι: Ο «βασιλιάς» του καλοκαιρού δίνει ελάχιστες θερμίδες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, ενώ δίνει και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει μόλις 45 θερμίδες και 10 γραμμάρια ζάχαρη.

Μήλο: Οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη του αίματος. Ένα μικρό μήλο δίνει 77 θερμίδες και 15 γραμμάρια ζάχαρη.

Φράουλες: Οι φράουλες παρέχουν στον οργανισμό μας σημαντική δόση βιταμίνης C και παρά τη γλυκιά τους γεύση παρέχουν μικρή μόνο ποσότητα ζάχαρης. Ένα φλιτζάνι φράουλες δίνει περίπου 50 θερμίδες και 7 γραμμάρια ζάχαρη.

Γκρέιπφρουτ: Μόλις μισό γκρέιπφρουτ προσφέρει το 50% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε σε μία ημέρα! Ένα μέτριο φρούτο δίνει 82 θερμίδες και 18 γραμμάρια ζάχαρη.

Ντομάτα: Η ζουμερή ντομάτα –η οποία σημειωτέον στη βοτανολογία θεωρείται φρούτο και «ανακηρύχθηκε» λαχανικό μόλις το 1893– είναι από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου στη διατροφή μας και μάλιστα η δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται. Ένα φλιτζάνι ντομάτα δίνει 32 θερμίδες και μόνο 5 γραμμάρια ζάχαρη.