Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Τα 5 "μην" όταν έχετε συνάχι



Ποιος από εμάς δεν ξύπνησε ένα πρωί συναχωμένος, ψάχνοντας να βρει χαρτομάντιλα για να σκουπίσει τη μύτη του που τρέχει;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό συνάχι και να περιορίσουμε τα συμπτώματά του;

Αν ρωτήσετε φίλους και γνωστούς, ο καθένας θα σας πει τη δική του «μαγική συνταγή», αλλά καλύτερα είναι να απευθυνθούμε στο Φαρμακοποιό μας για να μας δώσει την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή μας.

 

Το συνάχι είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ίωση, αυτή του κοινού κρυολογήματος, που προκαλεί μια φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης και συμφόρηση στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς που δυσκολεύει την αναπνοή.

Τα συμπτώματα είναι μια μύτη που τρέχει, ένας λαιμός που πονάει, ο ελαφρύς βήχας, η κούραση, ο πονοκέφαλος…

Τα καλά νέα είναι ότι το συνάχι περνάει μετά από 7 περίπου μερικές μέρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε για να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα και πιο ανώδυνα;

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποια πράγματα θα πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να γίνετε γρήγορα καλά.

 

 

• Μην καταναλώνετε Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι όταν είναι συναχωμένοι πίνουν ένα ζεστό τσάι, με ζάχαρη και λίγο κονιάκ, με την ψευδαίσθηση ότι το αλκοόλ θα τους ζεστάνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Τίποτε δεν είναι περισσότερο λάθος από αυτό.

Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ, ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα, εξασθενεί τον ήδη ταλαιπωρημένο οργανισμό μας και καθυστερεί την ανάρρωση.

Επιπρόσθετα, το αλκοόλ επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος (επιβραδύνει τη ροή του μέσω των αιμοφόρων αγγείων) πράγμα που σημαίνει ότι έπειτα από την πρόσκαιρη αίσθηση ζεστασιάς και ανακούφισης που θα νιώσετε, η θερμοκρασία σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αν όχι σε πιο χαμηλά, και θα αρχίσετε να κρυώνετε.

Τι πρέπει να κάνετε: Φροντίστε να πίνετε πολλά ζεστά υγρά, όπως τσάι, χαμομήλι και διάφορα άλλα αφεψήματα και να τρώτε σούπες.

Τα υγρά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αφυδάτωση –μια μύτη που τρέχει συνέχεια προκαλεί αφυδάτωση, ο βλεννογόνος της μύτης γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητος, ενώ το δέρμα τριγύρω ερεθίζεται και πονάει.

Προτιμήστε να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα από ευκάλυπτο, ή εχινάτσια (ένα θαυματουργό φυτό) και διάφορα άλλα αντισηπτικά βότανα όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η λεβάντα, κ.ά.

Στο Φαρμακείο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από όλα αυτά τα θαυματουργά δώρα της φύσης που θα επιταχύνουν την ανάρρωσή σας.

 

 

• Μη μείνετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας

Πολλοί θα σας συμβουλέψουν να μείνετε κλεισμένοι στο σπίτι, να πάτε να ξαπλώσετε και να μην κάνετε τίποτε ώστε να γίνετε πιο γρήγορα καλά.

Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε μια μικρή ξεκούραση, αλλά η απραξία, το να μην κάνετε απολύτως τίποτε, τελικά θα σας κουράσει και θα σας αποδυναμώσει.

Τι πρέπει να κάνετε: Μετά από μια μικρή ξεκούραση και εφόσον στέκεστε καλά στα πόδια σας και δεν αισθάνεστε πολύ καταβεβλημένοι, φροντίστε να κινηθείτε, να κάνετε μια μικρή βόλτα, να επιστρέψετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλετε και να κουραστείτε.

Η ήπια δραστηριότητα θα βοηθήσει στην ανάρρωσή σας, η κίνηση θα ενισχύσει τον οργανισμό σας και τη φυσική του άμυνα.

 

 

• Μη κλειδαμπαρωθείτε στο σπίτι

Όταν το συνάχι σας ταλαιπωρεί είναι λάθος να κλειστείτε στο σπίτι, να σφραγίσετε τα παράθυρα, να ανοίξετε τη θέρμανση και ναι ανεβάσετε το θερμοστάτη.

Αν δεν ανοίξετε τα παράθυρα, αν δεν αερίσετε το σπίτι σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να «παγιδεύσετε» τον ιό μέσα στον χώρο σας και να απαλλαγείτε ακόμη πιο δύσκολα από αυτόν.

Επιπλέον, η υψηλή θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και αποδυναμώνει τους ρινικούς βλεννογόνους.

Τι πρέπει να κάνετε: Ακόμη κι αν κάνει πολύ κρύο, ακόμη κι αν κρυώνετε και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να πάρετε αγκαλιά το καλοριφέρ ή να κουκουλωθείτε στο κρεβάτι σας, πρέπει να ανοίγετε καθημερινά τα παράθυρα και να αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού σας ή το γραφείο σας, τουλάχιστον για δέκα λεπτά κάθε πρωί.

Ο αέρας θα ανανεωθεί και τα μικρόβια θα απομακρυνθούν από το χώρο.

Καλό θα είναι να φροντίσετε ο χώρος να έχει ένα καλό επίπεδο υγρασίας, πράγμα που μπορείτε πολύ εύκολα να πετύχετε αν τοποθετήσετε ειδικά δοχεία με νερό πάνω στα θερμαντικά σώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το υπνοδωμάτιο, όπου περνάτε πολλές ώρες χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, καθώς ένας αφυδατωμένος από τη θέρμανση χώρος θα επιδεινώσει την κατάστασή σας.

 

 

• Μη χαιρετάτε και να φιλάτε όλον τον κόσμο

Πολλοί ίσως σας πουν ότι το συνάχι δεν κολλάει και πως είναι λάθος να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές.

Η αλήθεια είναι ότι το μικρόβιο μεταφέρεται πολύ εύκολα από τον έναν στον άλλο και καλό θα είναι να αποφεύγετε τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά όταν είστε συναχωμένοι, αν θέλετε να προστατέψετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους γύρω σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν δεν θέλετε να μεταφέρετε τον ιό σε όλους τους γνωστούς σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τους χαιρετισμούς και τις χειραψίες.

Να αποφεύγετε, επίσης, τις αγκαλιές και τα φιλιά, ιδιαίτερα με ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι σοβαρά άρρωστοι και τα μωρά.

Ιδιαίτερα να σημειώσουμε ότι τα μωρά είναι υπερευαίσθητα σε τέτοιου είδους μικρόβια: ένα απλό συνάχι σε έναν ενήλικα, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε βρογχιολίτιδα σε ένα μωρό και να το οδηγήσει στο νοσοκομείο για οξυγόνο.

 

 

• Μην καπνίζετε

Είτε καπνίζετε είτε καπνίζουν άλλοι στο περιβάλλον που κινείστε, είστε δηλαδή παθητικός καπνιστής, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά όταν είστε συναχωμένοι.

Ο καπνός και η νικοτίνη επηρεάζουν τους ρινικούς βλεννογόνους και επιδεινώνουν την κατάστασή σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Να σβήσετε το τσιγάρο σας ή να απαγορεύσετε το κάπνισμα στο χώρο που περνάτε την ημέρα σας, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο.

Αν είστε δεινός καπνιστής ίσως ήρθε η στιγμή να δοκιμάσετε κάποιο υποκατάστατο νικοτίνης (όπως τα patchs) θα βρείτε στο Φαρμακείο.

Προσέξτε μόνο να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη για εσάς δόση που θα σας συστήσει ο Φαρμακοποιός σας, γιατί αν η δόση είναι πιο μικρή από όσο χρειάζεστε, η χρήση του υποκατάστατου θα αποτύχει.

 

 

Και δύο τελευταίες συμβουλές, για πάντα:

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ιδιαίτερα αν φτερνιστείτε ή φυσήξετε τη μύτη σας.

• Να κάνετε πλύσεις στη μύτη σας με φυσιολογικό ορό ή το θαλασσινό νερό που μπορείτε να βρείτε σε εύχρηστα μπουκαλάκια στο Φαρμακείο.