Τα σταφύλια μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που καλό είναι τα αποφεύγουν.
Τα σταφύλια είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, περιέχουν μια καλή δόση φυτικών ινών, ενώ είναι παράλληλα και μια πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Όσο για τη νοστιμιά τους, είναι γνωστή σε όλους!
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα σταφύλια είναι μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή και οι πιο πολλοί μπορούν να τα απολαμβάνουν καθημερινά.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πρέπει να τα περιορίσουν ή να τα αποφύγουν.
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα σταφύλια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών, θα πρέπει να αφαιρείτε τη φλούδα και να κόβετε τα σταφύλια σε τέταρτα.
Δεν είναι συνηθισμένο να έχετε αλλεργία στα σταφύλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται κιόλας να εμφανίσετε. Εάν είστε αλλεργικοί στα σταφύλια, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση ή κοκκινίλες στο δέρμα σας αγγίζοντας τα σταφύλια ή λίγο μετά την κατανάλωση τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή να πάθετε αναφυλακτικό σοκ.
Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος: Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών, καθώς η ρεσβερατρόλη μπορεί να αυξήσει την αντιπηκτική δράση αυτών των φαρμάκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Τέλος συνίσταται η κατανάλωση με μέτρο σε όσους ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.