
Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η κατανάλωση επιπλέον 10% εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ψωμί, κέικ και έτοιμα γεύματα, αυξάνει κατά 3% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος πριν φτάσει τα 75 του χρόνια, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ και την Αγγλία.
Τα τρόφιμα UPF είναι τόσο βλαβερά για την υγεία που ενοχοποιούνται για έναν από τους επτά πρόωρους θανάτους σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο American Journal of Preventive Medicine.
Συγκεκριμένα, συνδέονται με 124.107 πρόωρους θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως και 17.781 στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθησαν από οκτώ χώρες.
Ο Eduardo Augusto Fernandes Nilson, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα πρόσθετα, όπως τα γλυκαντικά και οι αρωματικές ύλες, βλάπτουν επίσης την υγεία.
Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κολομβία, Χιλή και Μεξικό.
Το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων σε Κολομβία, Βραζιλία και Χιλή αντίστοιχα «αποδίδονται στην κατανάλωση UPF», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον Καναδά είναι 10,9%, στις ΗΠΑ 13,7% και στην Αγγλία 13,8% – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των οκτώ χωρών.
«Οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται σημαντικά ανάλογα με το ποσοστό τους στη συνολική διατροφή των ατόμων. Μια υψηλή ποσότητα πρόσληψης UPF μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία», κατέληξαν οι ερευνητές.
Η επιβάρυνση της υγείας από την πρόληψη τροφίμων UPF, αυξάνεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πρόσθεσε ο Nilson.
Οι συγγραφείς κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεσπίσουν τολμηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανονισμών στο εμπόριο και την πώληση τροφίμων στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, καθώς και επιβολή φόρων στα προϊόντα UPF, με στόχο τη μείωση των πωλήσεων.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τα UPF με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, όσο και με αυξημένο κίνδυνο να πεθάνει κάποιος πριν από τα 75 του χρόνια.
Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο BMJ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό UPF έχουν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά και 9% να πεθάνουν από κάτι άλλο εκτός από καρκίνο ή καρδιοπάθεια.
Το επεξεργασμένο κρέας, η ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού, όπως τα δημητριακά, κρίθηκαν ως τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα UPF.