Η συνηθέστερη ασθένεια των παιδιών, για την οποία ανησυχούν οι γονείς μήπως προκαλέσει ζημιά στο αυτί τους , είναι η ωτίτιδα.
Όμως, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχουν κι άλλες ασθένειες της παιδικής ηλικίας που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοΐας στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 60άρηδες με ιστορικό αμυγδαλίτιδας, σοβαρής ωτίτιδας, βρογχίτιδας ή σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάζουν απώλεια της ακοής σε διάφορες συχνότητες.
Ακόμα και μία αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή στις αμυγδαλές) ή σοβαρή ωτίτιδα (δηλαδή με έκκριμα από το αυτί) είναι αρκετή για να αυξηθεί ο κίνδυνος βαρηκοΐας, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Ear and Hearing». Αντιθέτως, οι ασθένειες του αναπνευστικού πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες (δύο ή περισσότερες) κατά το πρώτο έτος ζωής για να επηρεάσουν την ακοή.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την επονομαζόμενη «Μελέτη των 1.000 οικογενειών του Νιούκασλ» (Newcastle Thousand Families Study), στην οποία παρακολουθούνται από την πρώτη μέρα της ζωής τους όσοι κάτοικοι γεννήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1947 (συνολικά είναι 1.142).
Όλοι ή μερικοί από τους κατοίκους αυτούς συμπληρώνουν κάθε λίγα χρόνια (σε ετήσια βάση έως τα 15 τους χρόνια και μετά στα 22, στα 32, στα 50, στα 54, στα 58 και στα 61-63) αναλυτικά ερωτηματολόγια για διάφορες παραμέτρους της ζωής τους και υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις.
Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αναζήτησαν τους εθελοντές (ήταν συνολικά 629) για τους οποίους είχαν αναλυτικό ιστορικό νοσημάτων της βρεφονηπιακής ηλικίας και τους υπέβαλλαν σε ακοολογικές εξετάσεις.
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Πιρς, λέκτορας Επιδημιολογίας στο Ίδρυμα Υγείας & Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επαληθευτούν τα ευρήματά μας και να αποσαφηνιστούν τα αίτια αυτής της συσχέτισης.»
Πηγή: http://www.mothersblog.gr/o-kosmos-toy-paidioy/item/32141-poies-paidikes...