Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 -

Η μορφή που αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 2035



Σε μια καινούρια  φάση περνούν οι ένοπλες δυνάμεις, που θα εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου στρατού που θα διαφέρει πολύ από όσα γνωρίζαμε μέχει σήμερα.

Οι κεντρικοί άξονες της μεταρρύθμισης θα είναι η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας, η ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής και η ικανότητα διαχείρισης σύγχρονων απειλών σε πολλαπλά επίπεδα.

 

Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής της άμυνας κα βλέποντας πώς διεξάγονται οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ανάπτυξη του δικού της «Iron Dome», με έμφαση στην προστασία από υπερηχητικούς πυραύλους και drones. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα που ενσωματώνει αντιαεροπορικές, αντιπυραυλικές και anti-drone τεχνολογίες για αναχαίτιση εναέριων απειλών, ακόμη και εκτός της ατμόσφαιρας της Γης. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια πλήρης ομπρέλα προστασίας για περιπτώσεις επιθέσεων με πυραύλους ή drones.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
Είδαμε το πολυσυζητημένο Brokeback Mountain στο Θέατρο ΚνωσσόςΝέα POS Point καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα

Αναφερόμενος σε αυτή τη συνεργασία, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισήμανε την ανάγκη καινοτομίας για την προστασία της χώρας έναντι του πολλαπλάσιου πληθυσμού των γειτονικών απειλών. «Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή από εννεαπλάσιο πληθυσμό. Αυτό απαιτεί καινοτομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ελληνικός Στρατός

Η νέα δομή της Εθνικής Άμυνας, όπως σχεδιάστηκε με ορίζοντα έως το 2035, επιδιώκει να προσδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις μια αποφασιστική υπεροχή. Ο στρατός αναδιαρθρώνεται προς ένα μικρότερο μέγεθος, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός και τακτική ευελιξία. Μέχρι το 2035, η Ελλάδα θα έχει εφοδιαστεί με πλήθος σύγχρονων οπλικών συστημάτων:

 

Αεροσκάφη πέμπτης γενιάς: Με 200 σύγχρονα μαχητικά τύπου F-35, Rafale και Viper, η Πολεμική Αεροπορία αποκτά ομοιογενή δύναμη πυρός ικανή για αποτροπή κάθε επιθετικής ενέργειας. «Ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς», δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Βουλή, αναφερόμενος στη μείωση των παλαιότερων τύπων και στην ενίσχυση με τα πιο σύγχρονα μοντέλα.

Δορυφορική υποστήριξη και Κυβερνοασφάλεια: Η εγκαθίδρυση ελληνικού δορυφόρου θα υποστηρίζει επικοινωνίες και συστήματα κυβερνοπολέμου, απαραίτητα για την άμυνα σε σύγχρονα πεδία μάχης. «Για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα στοχεύει σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου, τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές.

Νέες φρεγάτες και πύραυλοι Scalp Naval: Η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει την ενίσχυση με 16 κύριες ναυτικές μονάδες, ενώ οι νέες φρεγάτες θα αποκτήσουν δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος. «Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του Ελληνισμού», ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποκαλύπτοντας τις στρατηγικές δυνατότητες που αποκτά η χώρα.

 

Το σύστημα «Iron Dome» της Ελλάδας θα βασίζεται σε μια τριάδα τεχνολογιών:

David’s Sling: Το πιο σύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, με αντιβαλλιστικές δυνατότητες και εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα. Η ταχύτητα κάθε βλήματος φθάνει τα 7,5 Mach.

BARAK MX: Που προσφέρει αναχαίτιση σε αποστάσεις από 35 έως 150 χιλιόμετρα, σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων.

SPYDER: Αυτοκινούμενο σύστημα με δυνατότητα αναχαίτισης πυραύλων και drones σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Διαθέτει πυραύλους Python-5 και Derby κι έχει εμβέλεια 20 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ανώτατο υψόμετρο τα 30.000 και 52.000 πόδια, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των πυραύλων αγγίζει τα 4 Mach.

Τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν παράλληλα με τους πυραύλους Patriot και τους ρωσικούς S-300 που ήδη διαθέτει η χώρα, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ασπίδα. Σύμφωνα με διαρροές, το ελληνικό «Iron Dome» θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, με κόστος κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. «Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο», κατά τον υπουργό Άμυνας.

 

Ελληνικός Στρατός

Η αναδιοργάνωση των στρατοπέδων περιλαμβάνει τη συγχώνευση και κατάργηση 137 μονάδων από ένα σύνολο 837, με στόχο τη δημιουργία ευέλικτων μονάδων με υψηλή πληρότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι το σχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έως το 2025.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, προβλέπεται εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας, καθώς η στρατιωτική επάρκεια θα βασιστεί στην υψηλή τεχνολογία και την τακτική ευελιξία.

 

Η ανάπτυξη των μονάδων Κυβερνοχώρου, Διαστημικών Εφαρμογών και Ηλεκτρονικών Πληροφοριών δείχνει ότι η χώρα προσαρμόζεται στις σύγχρονες απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται επίσης το Κοινό Σώμα Πληροφορικής για συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, διασφαλίζοντας την αμυντική κυριαρχία της χώρας στην ψηφιακή εποχή. «Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», κατά τον κ. Δένδια.

Ελληνικός Στρατός

Τέλος, η μέριμνα για την κοινωνική πρόνοια των στρατιωτικών οικογενειών αποτελεί βασικό μέρος της νέας στρατηγικής, καθώς προβλέπεται η υποστήριξη με νέα προγράμματα και υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των στελεχών. «Παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση των υποδομών, χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές για τη διασφάλιση των στρατιωτικών στελεχών και των οικογενειών τους», δήλωσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας τη θέσπιση ειδικών επιδομάτων και νέων εγκαταστάσεων σε στρατιωτικά συγκροτήματα. Η ολοκληρωμένη στρατηγική της Εθνικής Άμυνας δεν αφορά μόνο την αμυντική ικανότητα αλλά και την εξασφάλιση ενός υποδειγματικού επιπέδου ζωής για τους ανθρώπους που την υπηρετούν.