Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 -

Το παράσιτο που μεταδίδει η γάτα. Τι προκαλεί - Πώς επιδρά στον εγκέφαλο



Η «συγκατοίκηση» με ένα οικόσιτο αιλουροειδές μπορεί να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία, καθώς μας απαλλάσσει από το στρες και μας φτιάχνει τη διάθεση. Ωστόσο, ένα παράσιτο που κουβαλά συχνά η γάτα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Πέραν των δεκάδων κρουσμάτων αλλεργίας που οφείλονται στην επαφή με γάτες, οι επιστήμονες αυτή τη φορά στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε έναν μονοκύτταρο οργανισμό που βρίσκεται στα περιττώματα της γάτας, το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Το παράσιτο ευθύνεται για την ασθένεια τοξοπλάσμωση και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους, καθώς έχει συνδεθεί με την αποβολή και τη γέννηση νεκρού. Σε υγιείς ενήλικες, το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης, αν και η επιπλοκή αυτή είναι αρκετά σπάνια.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η λοίμωξη από το Toxoplasma gondii παίζει ενδεχομένως σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του άγχους.

Στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δείγματα αίματος από 450 ενήλικες ελέγχθηκαν προς αναζήτηση αντισωμάτων ενάντια στο Toxoplasma gondii. Η ύπαρξη τέτοιων αντισωμάτων αποτελεί ένδειξη ότι το άτομο έχει μολυνθεί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζήτησαν ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν λάβει διάγνωση για Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (GAD).

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, Behaviour and Immunity υπέδειξε ότι τα άτομα που είχαν στον οργανισμό τους αντισώματα για το Toxoplasma gondii ήταν διπλά πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με ΓΑΔ. Όσοι μάλιστα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, κάτι που υποδεικνύει μεγαλύτερη έκθεση στο παράσιτο, ήταν τριπλά πιθανό να εκδηλώνουν τα συμπτώματα της ΓΑΔ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αντισώματα καταστρέφουν μεν κάποια από τα παράσιτα, άλλα όμως διαφεύγουν και κατευθύνονται προς τον εγκέφαλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Toxoplasma gondii συσχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την τοξοπλάσμωση με τη σχιζοφρένεια και τις μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά.