Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ούρα που μυρίζουν περίεργα: Οι 5 κοινές αιτίες



Λίγο πολύ όλοι είμαστε  εξοικειωμένοι με τη μυρωδιά των ούρων, γι΄ αυτό οποιαδήποτε διαφορά παρατηρήσουμε στην οσμή μας προκαλεί απορία και ανασφάλεια. Δείτε τις  πιο κοινές αιτίες;

Δείτε τι απαντούν οι ουρολόγοι:

Αφυδάτωση
Εάν πίνετε πολύ νερό, τα ούρα σας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, τα ούρα είναι σκουρόχρωμα και με έντονη οσμή. Αυτό οφείλεται στη συμπύκνωση των ούρων που αναδίδουν εντονότερη μυρωδιά. Όταν παρατηρείτε ότι το χρώμα των ούρων σκουραίνει ή μυρίζει πιο έντονα από ότι συνήθως, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Φάγατε σπαράγγια
Τα σπαράγγια μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τη μυρωδιά των ούρων. Έχει βρεθεί ότι περίπου το 40% όσων καταναλώνουν μαγειρεμένα σπαράγγια, διαπιστώνουν αλλαγή στη μυρωδιά των ούρων. Πρόκειται φυσικά για ακίνδυνη κατάσταση που δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία.

Καφές
Ακριβώς όπως τα σπαράγγια, ο καφές μπορεί να κάνει τα ούρα να μυρίζουν περίεργα, αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Εικάζουν ωστόσο, ότι πιθανώς οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία προκαλεί αφυδάτωση, γεγονός που επηρεάζει τη μυρωδιά των ούρων.

Λοίμωξη του ουροποιητικού
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού περιλαμβάνουν συχνοουρία, αίσθημα καύσου αλλά και δύσοσμα ούρα. Τα βακτήρια και οι μύκητες του κόλπου μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία ούρων. Εάν τα ούρα σας μυρίζουν και έχετε επίσης συμπτώματα, όπως φαγούρα ή κολπικές εκκρίσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβήτης
Εάν έχετε διαβήτη και δεν ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η ζάχαρη εισέρχεται στα ούρα και προκαλεί μια γλυκιά μυρωδιά. Εάν δεν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, αλλά παρατηρείτε ανάλογη μυρωδιά στα ούρα, συμβουλευτείτε γιατρό.