Οι εικόνες αγάπης και έρωτα, ιδανικά σενάρια στη διάρκεια των εορτών, κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γεμίζουν με χρώματα και αρώματα ζεστασιάς και συντροφικότητας τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τα περισσότερα σπίτια.
Είτε είναι σπίτια με μικρές ή μεγάλες οικογένειες, είτε σπίτια μοναχικά, παρατηρούνται συχνά στους ανθρώπους, συμπτώματα…
«θλίψης, ανηδονίας, κατάθλιψης, άγχους, αδιαφορίας κ.α…»
Πιθανόν ο λόγος να προέρχεται από το γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος από τις άδειες που λαμβάνει ο πληθυσμός λόγω εορτών, μπορεί να ευνοεί: τη δυνατότητα σκέψης και σύγκρισης, την ενθύμηση παλαιότερων οδυνηρών αναμνήσεων, την παρατήρηση των οικογενειακών προβλημάτων και την λόγω εορτών αναγκαστική συνύπαρξη μεταξύ αυτών των ατόμων…
Επιπρόσθετα, άλλα προβλήματα – είτε οικογενειακής φύσης είτε επαγγελματικής – και η ταυτόχρονη σύγκριση με τα πρότυπα που προβάλλονται στην τηλεόραση να ευνοεί ακόμα περισσότερο την αύξηση των συναισθημάτων κατάθλιψης.
Ειδικά – η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου – θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιου του Cardiff στην Ουαλία. Συγκεκριμένα οι απόπειρες αυτοκτονίας αγγίζουν το 40% αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Από τη μία, λοιπόν, παρατηρούμε την ευχάριστη ατμόσφαιρα των εορτών που προβάλλεται και από την άλλη όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που ξεπροβοδίζουν εκεί που δε το περιμένουμε.
Το μυστικό για τη διαχείριση όλων αυτών όμως είναι στο να συνειδητοποιήσουμε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά και να αποκαταστήσουμε τους μύθους γύρω από τις γιορτές:
- Αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα είναι φυσιολογικό να βιώνουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου – είτε είναι γιορτές είτε όχι – γιατί ξαφνικά λόγω εορτών «πρέπει» να εξαφανίσουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα; Ας αναλογισθούμε! Η θετική ψυχολογία αναφέρει ότι η υγιής σκέψη περιλαμβάνει συχνότερες θετικές σκέψεις και λιγότερες αρνητικές (όχι καθόλου αρνητικές).
- Η συνύπαρξη μας με ανθρώπους που δε συμπαθούμε συμβαίνει συχνά εάν το παρατηρήσουμε, ακόμα και στη δουλειά μας. Ας σκεφτούμε πόσο συχνά έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις; Οπότε γιατί να πρέπει να έχουμε αυτή τη δυνατότητα συγκεκριμένα στις γιορτές και γιατί αυτό να μας ενοχλεί τόσο αυτό το χρονικό διάστημα;
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν εικόνες, πρόσωπα και πρότυπα σχέσεων βάση μυθοπλασίας. Γιατί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας συνεχώς με αυτές;
- Η πραγματική και ουσιαστική σχέση ξεκινάει πρώτα από όλα με τον εαυτό μας. Όταν αποκτήσουμε αυτή τη σχέση με εμάς τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι θα έχουμε όλα τα εφόδια και την κριτική σκέψη να επιλέξουμε τον ιδανικό σύντροφο για εμάς. Ταυτόχρονα όμως η ιδέα της ιδανικής σχέσης δε θα είναι αυτή που θα τροφοδοτεί την διατήρηση του θετικού συναισθήματος γιατί ήδη αυτό θα τροφοδοτείται από τον ίδιο μας τον εαυτό.
- Η καλή σχέση με τον εαυτό μας χτίζεται μέσα από ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να το γνωρίζουμε από πριν γιατί κανείς δε μας εκπαίδευσε για αυτό. Μπορούμε όμως να εκπαιδευτούμε και να χτίσουμε μία ουσιαστική και καλή σχέση με τον εαυτό μας πρώτα και μετά με τους άλλους!